Fetüs konuşturuldu, sezaryen anormalleştirildi: Sağlık Bakanlığı’nın “normal doğum” videosu tepki çekti

Fetüs konuşturuldu, sezaryen anormalleştirildi: Sağlık Bakanlığı'nın "normal doğum" videosu tepki çekti

T24 Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı, son dönemde artan sezaryen doğumlara karşı olarak, “Sağlıklı olan normal doğumdur” temalı bir kamu spotu yayınladı. Fetüsün konuşturulduğu ve sağlıklı olanın "normal doğum" olduğu mesajı verilen video sosyal medyadan büyük tepki gördü.

Sağlık Bakanlığı, sosyal medya hesabından normal doğumun doğru olduğunu belirten "Annecim Başardık" başlıklı bir kamu spotu yayınladı. 

"Normal doğum yapan anneler ile bebekleri arasında ilk andan itibaren sağlıklı bir bağ kurulur. Anne emzirmeye hemen başlayabilir ve günlük hayatına çok kısa zamanda dönebilir. Tıbbi olarak zorunluluk olmadıkça doğal ve sağlıklı olan normal doğumdur" notuyla paylaşılan söz konusu video şöyle:

Emine Erdoğan da gerçekleştirilen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na katılmış ve "doğal doğumla anne ile çocuk arasında sağlıklı bağ kurulduğu"nu söylemiş video ile paralel mesajlar vermişti. Ayrıca Emine Erdoğan, Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği sezeryan doğum sınırının aşıldığına dikkat çekerek "hedefimiz normal doğumu yaygınlaştırmak" demişti.

TIKLAYIN-Emine Erdoğan'dan normal doğum tavsiyesi: Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki mucizeyi kucaklamaya davet ediyorum

"Anne ile bebek arasındaki bağı, doğum şekli belirlemez!"

Videoya sosyal medyada bir çok kesimden tepki yağdı. Bir çok kullanıcı videonun sezeryan ile doğum yapa anne veya adaylarını "yetersiz" hissettirdiğini söyledi ve kamu spotunun iddia ettiği gibi "anne ile bebek arasındaki bağı" doğum şeklinin belirlemediğini dile getirdi.

Kamu spotuna gelen tepkilerin bazıları şöyle: