Fenerbahçe’nin Kasımpaşa galibiyeti sonrası dikkat çeken sözler! ‘Şampiyonluğa inanıyor mu? Maç kazanıldı ama…’


KARŞILAŞMANIN İLK 11’LERİ

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, Süper Lig’in 26’ncı haftasında oynanan Çaykur Rizespor maçının ilk 11’ine göre tek değişiklik yaparak takımını Kasımpaşa karşısında sahaya sürdü. Tecrübeli teknik adam, Sebastian Szymanski’nin yerine Mert Hakan Yandaş’a ilk 11’de şans verdi. Sarı-lacivertli ekibin ilk 11’i şu isimlerden oluştu; Livakovic, Ferdi Kadıoğlu, Çağlar Söyüncü, Djiku, Oosterwolde, İsmail Yüksek, Krunic, Mert Hakan Yandaş, Cengiz Ünder, Tadic, Dzeko. Kasımpaşa ise Fenerbahçe karşısına şu ilk 11 ile çıktı; Ali Emre Yanar - Winck, Porozo, Omeruo, Yasin Özcan, Sadiku, Aytaç Kara, Fall, Hajradinovic, Mortadha, Da Costa.


F.BAHÇE’DE 2 OYUNCU MAÇ ÖNCESİ KADRODAN ÇIKARILDI

Kritik mücadele öncesinde Osayi-Samuel'in sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkarıldığı öğrenildi. Öte yandan son dönemin formda orta sahası İrfan Can Kahveci'nin de sakatlandığı bildirildi. İrfan Can'ın durumunun daha ciddi olduğu ve millî futbolcunun da Osayi-Samuel ile birlikte Kasımpaşa maçının kadrosundan çıkarıldığı aktarıldı.


GALİBİYETİ 90+6’DA BATSHUAYİ GETİRDİ

Fenerbahçe, Kasımpaşa engelini 2-1'lik skorla geçti. Fenerbahçe'nin gollerini 64'üncü dakikada Mert Hakan Yandaş ile 90+6'ncı dakikada Michy Batshuayi kaydetti. Kasımpaşa'da fileleri 58'inci dakikada Jackson Porozo havalandırdı. Bu sonucun ardından Fenerbahçe puanını 70'e yükseltti. Kasımpaşa ise 39 puanda kaldı.


KRUNIC ISLIKLANDI

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, 60'ıncı dakikada oyuna hamlede bulundu. Sarı-lacivertlilerde Cengiz Ünder ile Rade Krunic kenara geldi. Kalan sürede Sebastian Szymanski ve Serdar Dursun forma şansı buldu. Fenerbahçe'nin Milan'dan kadrosuna kattığı Rade Krunic, Kasımpaşa maçında şoke eden bir tepkiyle karşılaştı. Bosna Hersekli orta saha kenara gelirken tribünler tarafından ıslıklandı. Rade Krunic tepkiler sonrası üzgün bir şekilde kenara geldi. Yıldız futbolcunun mutsuz olduğu gözlemlendi.


POROZO'DAN İLK GOL

Heyecan dolu mücadelenin 58'inci dakikasında Kasımpaşa'nın kazandığı köşe vuruşunda topun başına Haris Hajradinovic geçti. Haris Hajradinovic'in şık ortasında Jackson Porozo'nun kafa vuruşunda meşin yuvarlak uzak direkten ağlarla buluştu. Kasımpaşa'nın ara transfer döneminde kadrosuna kattığı Jackson Porozo, Fenerbahçe'ye attığı golle bir ilk yaşadı. Yıldız savunmacı, Süper Lig'de ilk kez gol sevinci yaşadı.


Fanatik yazarları da Fenerbahçe’nin Kasımpaşa’yı zor da olsa yendiği 3 gollü mücadeleyi bugünkü köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o yazılar…


FUTBOL, SONUÇ OYUNU - FAİK ÇETİNER

İrfan Can Kahveci ve Osayi gibi iki banko oyuncunun son dakika sakatlıkları İsmail Kartal’ı sürpriz bir 11 yapmaya zorlamıştı. Her zaman söylüyorum, İrfan Can Kahveci Fenerbahçe’nin itici gücü. O olmayınca takımın ofansif gücü tamamen düşüyor. Cengiz Ünder onun yaptıklarını yapamıyor. Eleştiri aldı diye Szymanski, kulübede (Neden?) Kruniç ve Mert Hakan sahadaydı. Kasımpaşa’nın önde baskısı, Fenerbahçe’nin yaratıcı ayaklara sahip olmayan (Kruniç, İsmail Yüksek, Mert Hakan) orta sahasının oyuna ağırlık ve yön vermesini zorlaştırdı. Tadiç’in ilk yarıda tek asisti var. Dzeko çabalıyor iyi niyetli ama istediği topları alamıyor. Devre golsüz bittiğinde merakla İsmail Kartal’ın hamlelerini bekledik. Yine şaşırdık, çünkü hamle gelmemişti. İkinci bölümde Fenerbahçe bir duran toptan golü yiyince kafalar, ayaklar iyice karıştı. Son 30 dakika hamleler geldi. Cengiz, Kruniç dışarı Szymanski ve kurtarıcı(!) Serdar Dursun içeri. Fenerbahçe’nin golü ancak bir duran toptan kazanacağını düşünüyorduk, yanılmadık. Ceza sahası dışından kazanılan frikiği Mert Hakan harika bir vuruşla gole çevirince Kadıköy’e hayat geldi. Golden sonra tempoyu artıran Fenerbahçe kale önünde gol kaçırma yarışına başladı.


BÖYLE HER ZAMAN KAZANAMAZ

Maç gitti, gidiyor derken son 15 dakikada oyuna giren Batshuayi, tartışılacak bir penaltıyı ilk vuruşta değil, ikinci vuruşta gole çevirip, takımın ipten aldı. Ligin sonlarına yaklaşırken görüyoruz ki, maçlar evinde oynasan bile çok zorlu. Çünkü oynanmadan hiçbir maç kazanılmıyor. Bu zorlu 90 dakikayı kazanmayı beceren Fenerbahçe zirve yarışını sürdürüyor. Futbol elbetteki sonuç oyunu. Ama unutmasınlar ki, bu futbolla her zaman maç kazanılmaz.


‘GERİLİM FİLMİ’ VAR - CEM DİZDAR

Denir ki, ’Fenerbahçe kendi sahasında taraftar baskısı nedeniyle oynayamıyor’! Bu saçma sapan tezin savunanı da hatırı sayılır bir kalabalığa tekabül eder ülkede. Örneğin tüm maç sahada kalmış Edin Dzeko ne yapamamıştır? Evet, gol atamamıştır ama yeni moda deyimle ‘Derine gelip pas istasyonu’ da olamamış mıdır? Ya da milyonlarca Euroya ülkeye kazandırılmış Cengiz Ünder ile Rade Krunic’in oyuna katkısı nedir? Fenerbahçe için epeydir ’Alarm zili’ çalıyor ve ligin başındaki baskılı, akışkan oyunun yerinde yeller esiyor. O zaman soru şu? Antrenmanlarda neler oluyor ve olan biten nasıl ölçülüyor? Örneğin, dün bir bugün iki antrenman yapmış Serdar Dursun sahaya önce gönderiliyor ama takımla yüzlerce antrenman yapmış Michy Batshuay’nin ‘Karambol oyunu’ için sahaya son bölümde atılıyor! Yetmiyor son an penaltısı Batshuayi’ye attırılıyor. O yedek kulübesinde kalsa elbette penaltıyı atacak biri olacak ama Fenerbahçe takımında durum bu mu olmalı?


VARLIK GÖSTEREMEYİNCE...

Ya da onca maç kenarda tutulan Mert Hakan Yandaş bir anda ‘Kurtarıcı oyuncu’ya dönüşüyor! Haliyle Fenerbahçe’nin sorunu epeydir ‘Kenar yönetim anlayışı’ gibi duruyor. Ancak kazandıkça, daha doğrusu ligin diğer takımları kazanacak varlık gösteremeyince, işlerin nerede aksadığı tespit edilemedi ve sonuçta perdeye bu tür ‘Gerilim film’lerinin yansıması da kaçınılmaz oldu. Ve son olarak... ‘Penaltıydı, değildi’ benim tartışma konum değil ancak böyle bir son dakika durumu diyelim Galatasaray için gerçekleşse ve onlar kazanmış olsa Fenerbahçe cephesinde neler yaşanırdı?


MAÇ KAZANILDI AMA! - ERMAN ÖZGÜR

Fenerbahçe akordu yapılmamış bir saz gibiydi maçın ilk yarısında. Kruniç ve İsmail yan yana oynarken verimsiz, Mert Hakan Szymanski’nin yerinde etkisiz, Tadiç ve Cengiz takımdan bağımsız, Djeko ise bir devre boyunca takımı rakip sahaya yerleşemeyince çaresiz kaldı. Kasımpaşa önde basıp Fenerbahçe’nin pas trafiğini bozmayı başardı ama çok oyuncu ile hücum etme çabası başarılı olmadı. Yine de ilk yarının sonunda istediğini alan taraf hem oyun hem de skor olarak Kasımpaşa oldu. İkinci yarıya da kötü başladı Fenerbahçe ama kötü oyunun en önemli sebebi; orta saha 3’lüsünün vasat kalışına İsmail Kartal’ın da kayıtsız kalmasıydı. Kasımpaşa’da savunmada kritik hamleler yapan Porozo, 58’de kornerden golü bulunca birden İsmail Kartal’ın aklına değişiklik yapmak geldi. Serdar Dursun ve Syzmanski ile müdahale etti.


İMDADA EL YETİŞTİ...

Fenerbahçe için akan oyunda üretkenlik sorunu bir türlü çözülememesine rağmen Mert Hakan attığı güzel frikik golüyle takımının telaşa düşmesine de izin vermemiş oldu. Kenardan gelen Batshuayi boş kaleye topu dışarı atınca son bölüme rahat girme şansını, maçı kazanma şansını hatta şampiyonluk şansını bile zora sokabilecek bir gol kaçırmış oldu. Tüm umutlar tükendiği anda ise imdada Yunus Emre’nin eli yetişti. Uzatmalarda Batshuayi ile gelen penaltı golü kötü futbolun, İsmail Kartal’ın yanlış hamlelerinin kısacası her şeyin üstünü örttü. Maç kazanıldı mı evet ama maçı izleyen insanlar Fenerbahçe’nin şampiyonluğuna inanıyor mu? Cevap ve yorumu size bırakıyorum.


ALTERNATİF PLAN GEREKLİ - UMUT EKEN

Sami Uğurlu, Fenerbahçe'ye zorluk çıkaran birçok takıma benzer bir yoldan ilerledi. Oyunu alanında kabul ettiğinde Fenerbahçe'nin ne derece tehlikeli olabildiğini fark eden teknik adamlardan. Önde 4-5 oyuncu ile dizilip, çok cesurca olmayan bir baskı yapmaya çalıştılar. Top yarı alanı geçtikten sonra temaslı, aran daraltarak oynadılar. Çizgilerde de Cengiz ve Tadiç'e iki, bazen üç kişi ile hareket sahası bırakmadılar. Çok efor ve yardımlaşma gerektiren bu plana 80'e kadar sadık kaldılar. Ferdi'nin, solda oynadığında kendine yarattığı koridoru sağ kanatta bulamamış olması da Fenerbahçe'nin etkisiz kalış sebeplerindendi. İsmail Kartal, tek isabetli şutla biten ilk yarı sonrası Cengiz'in etkisizliğini fark ederek Szymanski'yi sahaya sürdü. Orta sahada büyük enerji veren Mert Hakan'ın yerini bozmadan. Polonyalı'nın şutuna da güvenmiş olmalı.


Daha belirgin olan hamlesi Serdar Dursun'dan sonra Dzeko'nun yerine Batshuayi'yi alışıydı. Dzeko her ne kadar arkasındaki hücumculara alan açıyor olsa da, Batshuayi ile Fenerbahçe'nin daha tehditkar olduğunu söylemek lazım. Kasımpaşa'nın yukarıda bahsettiğim, alan/rakip paylaşımını, önde yumuşak arkada sert baskısını Batshuayi'nin varlığı ile aştılar. Topu genelde soldan taşımaya başladılar. Serdar Dursun sahanın en iyilerinden Omeruo'yu geri taşıdı. Uzun toplarda da Batshuayi Jackson Porozo ile baş başa depar atar hale gelebildi. Çok net pozisyonlar gelmese de Fenerbahçe topu ileri taşıyıp kornerler ve duran toplar kazanabildi. Böyle bir pozisyonda Batshuayi kaleciyi bile geçmesine rağmen golü bulamadı. Bir duran top, bir penaltı ile kazanabildi Fenerbahçe. Kasımpaşa'nın disiplinli ve plana sadık oyununa karşılık, İsmail Kartal'ın müdahalesinin sonuç verdiğini söylemek mümkün. Galibiyetin unutturmaması gereken bir şey var. Fenerbahçe, Kadıköy'de geriye yaslanmayan takımlara karşı hücumcularının yeteneklerinden mahrum kalıyor. İsmail Kartal'a birkaç alternaif plan daha gerekli. Zira Fenerbahçe için iç saha maçları daha zorlu.


VAR MÜDAHALE ETMEMELİYDİ - DENİZ ÇOBAN

Maçın hakemi Cihan Aydın, faulleri atladı, çok net kartları atladı, oyun içerisinde bir standart tutturamadı. 72’de Porozo ceza sahası ön çizgisinde, Ferdi’nin üzerine sıçrıyor. Toptan önce Ferdi’yi düşünüyor. Pozisyon net bir faul ama görüntülere göre santimlerle ceza sahası dışında görünüyor. 81’de Fall, Oosterwolde’yi ceza sahası yan çizgisinde düşürdü. Pozisyonda ilk temas ceza sahası içinde. Penaltı verilmesi gereken bir pozisyondu ancak ceza sahası dışından serbest vuruş verildi. 89’da Tadic, Benounes’in ayağına basıyor. Kramponun üzerine basıyor. Çok yukarıya bir hamlesi yok. Sarı kart çıkması gerekirdi ama Aydın faul dahi çalmadı. Maçın uzatma dakikalarında VAR müdahalesiyle Fenerbahçe lehine penaltı verildi. Pozisyonla ilgili düşündüklerim:


3 MADDEDE POZİSYON

- Bu pozisyonla ilgili ilk ve net fikrim, pozisyonun asla VAR’ın konusu olmadığı yönünde. - Pozisyonun tüm açılarını izlediğimde ele temas hissiyatı uyandıran açılar olsa da ele teması net olarak ispatlayan bir açı göremedim. - Oyuncunun elinin doğal konumda olup olmadığı tartışma konusu. Elini topa götürmek yerine aksine kaçırıyor görüntüsü var.


GOLÜN DAKİKASI OLMAZ... - MEHMET ALİ SABUNCU

Rakibiyle arasında 2 puan olan Fenerbahçe’de, teknik kadro Szymanski’yi kulübede oturttu... Kapalı gişe Kadıköy’de maç hakem Cihan Aydın’ın düdüğü ile başladı, gelelim 90 dakikanın önemli anlarına; 12’de Dzeko ortaladı, kale önünde Cengiz golü atamadı. 15’te Da Costa’nın kafa şutu cılızdı. 23’te Djiku’nun kafa vuruşunda top direk dibinden dışarı gitti. 43’te Sadiku’nun şutunu Livakovic çıkardı. Devre golsüz bitti. 58’de Porozo kafayla durumu 1-0 yaptı. 64’te Mert Hakan frikikten nefis vurdu: 1-1. 80’de Batshuayi çaprazdan ikiyi atamadı. 90+4’te Yunus Emre topu elle kesti, VAR’da pozisyonu izleyen Cihan Aydın penaltıyı verdi. 90+6’da Batshuayi’nin penaltısını kaleci Ali Emre kurtardı, dönen topu Batshuayi bu kez gol yaptı, maç 2-1 tamamlandı.


PENALTI, PENALTIYDI

Maç zor geçti. İsmail hoca ezber bozmadı, yine formu düşüklerle maça başladı. Maç gitti, geldi... Sonuçta penaltı pozisyonundan takım galip geldi. Son dakika olmuş, ilk dakikalarda olmuş fark etmez. Ama çekirge her zaman sıçramaz. İki ön libero ile olmaz. Umarım kulübe akıllanır, bazı futbolcuları kenarda oturtmanın zamanı geldi. Daha çok haftalar var. Böyle maçlar olacak. Penaltıya gelince... Tartışmasız bence doğru karar. Rakibe neler veriliyor, bu penaltı tartışılmamalı bile. Rakip kalemlere duyurulur...


FRED OLMAYINCA ZORLANIYOR - HAŞİM ŞAHİN

Futbol kesinlikle yetenekle orantılı bir oyundur. Fakat, yetenekli bir futbolcunun yeteneğini sergileyebilmesinin yolu da iyi bir takımdan geçer kaçınılmaz olarak. Dolayısıyla, büyük hedefleri olan takımlar birbirinin dilinden anlayan, birbiriyle uyumlu futbolculardan kurulursa ancak hayallerini gerçeğe dönüştürebilir. İsmail Kartal'ın kararlarına, tercihlerine saygı duyarım şüphesiz, ama bu onun kararlarını ve tercihlerini doğru bulduğum anlamına gelmez kesinlikle. Bir kere şu Rade Kruniç'in alınması için neden bu kadar uzun süre ısrar ettiğini ve hala ona neden ilk onbirde forma verdiğini maalesef anlamış değilim. Ne kokuyor ne bulaşıyor dediklerinden Bosnalı futbolcu resmen. Peki, Lincoln Henrique gibi çok yönlü ve hatta oyunu iki yönlü de oynayabilen Miguel Crespo gibi iki futbolcuyu bu Kruniç'e feda etmek nasıl bir öngörüdür, Tanrı aşkına?


Ve en önemlisi Fred'in yokluğuyla akortsuz enstrümana dönüşen Fenerbahçe'nin günah keçisi olarak Szymanski ve Mich Batshuayi'yi görmesi İsmail Hoca'nın. Sahi, İsmail Yüksek ile Rade Kruniç'i aynı anda sahada tutmak teknik direktör adına sorgulanmaya muhtaç değil mi? Keza, Batshuayi'den dururken Sedar Dursun'u oyuna almak veya Cengiz Ünder'in bu mecalsiz haline bu kadar uzun süre sabır göstermek. Tamam, son anda da olsa penaltı golüyle Kasımpaşa engelini aştı ve maç fazlasıyla liderlik koltuğuna oturdu Fenerbahçe. İyi de koca ilk yarıda bir, yineliyorum bir tek korner kullanmadı Fenerbahçe dolu tribünler önünde, hem de Kadıköy'de. Gelecek ne getirir, bilemem. Ama, Fenerbahçeliler oturup kalkmalı aralıksız şekilde Fred'in sakatlanmaması ve sezon sonuna kadar sağlam şekilde oynayabilmesi için dua etmeli.