EYLÜL AYI ENFLASYON SAYILARI 2023 – Eylül ayı enflasyonu ne vakit açıklanacak?

Eylül ayına ait enflasyon bilgileri için geri sayım başladı. Yeni yıl artırımı için büyük değere sahip enflasyon verisi, kira artış oranı, toplumsal yardımlar, çalışan ve emekli maaşları üzere kalemlere tesirleri nedeniyle merakla bekleniyor. Pekala Eylül ayı enflasyon sayıları ne vakit açıklanacak? TÜİK Eylül ayı enflasyon oranına ait beklenti anketleri ve ekonomistlerin kestirimleri haberimizde..

EYLÜL ENFLASYON 2023 | Türkiye İstatistik Kurumu'nun, her ayın 3. gününde açıkladığı bir evvelki aya ilişkin enflasyon dataları, iç pazar ve maaş artırımları için büyük ehemmiyete sahip. Memur ve emeklilere 2024-2025 yıllarında yapılacak artırım oranlarının açıklanmasının akabinde Etlül ayı sayıları büyük merakla bekleniyor. Pekala Eylül ayı enflasyon ne vakit açıklanacak? TÜİK 2023 Eylül ayı enflasyon bilgileri beklenti anketi ve kestirimler neler? İşte ayrıntılar...

EYLÜL ENFLASYON NE VAKİT AÇIKLANACAK 2023?

2023 Eylül ayına ait enflasyon sayıları, 3 Ekim Salı günü saat 10.00'da açıklanacak.

EYLÜL AYI ENFLASYON BEKLENTİ ANKETİ VE TAHMİNLER

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Ekim Salı günü açıklanacak eylül ayı enflasyon datalarına ait beklenti anketi, 12 ekonomistin iştirakiyle sonuçlandı. Ankete nazaran, ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5,0 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9,0 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5,00) nazaran bir evvelki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61,91'e çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi eylülde yüzde 65,50 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi, ağustos bir evvelki aya nazaran yüzde 9,09 artış göstermişti.

Bloomberg HT Araştırma Ünitesi'nin Eylül ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlandı. Piyasa iştirakçileri enflasyonda yükseliş ivmesinin Eylül ayında da devam etmesini bekliyor. Bloomberg HT Araştırma Ünitesi'nin anketine nazaran 19 kurumun medyan beklentisi Eylül ayında tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 3,6; yıllık ise yüzde 84,5 düzeyinde artacağı istikametinde. Ankette Eylül ayına ait aylık enflasyon için en düşük beklenti yüzde 3, en yüksek beklenti yüzde 4,5 oldu. Yıllık enflasyon için ise en yüksek varsayım yüzde 85,9 en düşük ise yüzde 83 düzeyinde gerçekleşti.

2023 YILLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ

Ankette piyasa iştirakçilerine yıl sonu enflasyon beklentileri de soruldu. Ağustos anket periyodunda 14 kurumun iştiraki ile yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 72,8 düzeyine yükselmişti, bu anket devrinde medyan beklenti yüzde 73,5 düzeyinde çıktı.

Eylül ayı başında elektrik ve doğalgazın ünite fiyatına, ithalat fiyatlarındaki artış nedeniyle abone kümelerine nazaran yüzde 20 ile 50 ortasında artırım yapılmıştı. Yapılan hesaplamalara nazaran artırımın enflasyona tesirinin iki puanı geçebileceği belirtilmişti.

AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAKAMLARI

Geçtiğimiz ay açıklanan Ağustos ayı enflasyon datalarında, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %58,94, aylık %9,09 oldu.