Everest’te kopmuş ayak bulundu. Kayıp dağcıların 100 yıllık gizemi çözülecek

Everest Dağı'na tırmanış yapan dağcıya ait olduğu düşünülen kopmuş bir ayak zirve yolunda bulundu. Bulunan ayağın 100 yıllık bir dağcılık efsanesinin gizemini çözeceği düşünülüyor.

BELGESEL EKİBİ ERİYEN BUZUN ALTINDAKİ AYAĞI BULDU

Andrew "Sandy" Irvine, Haziran 1924'te partneri George Mallory ile birlikte Everest'e tırmanmaya çalışmıştı ancak ikili dağda kaybolmuştu. Daha sonra partnerinin cansız bedenine ulaşılsa da Irvine'in cesedi hiçbir zaman bulunamadı. Ancak geçen ay National Geographic belgeseli çeken bir dağcı ekibi, eriyen buz tabakasında ortaya çıkan bir ayağa rastladı.

Ekibi yöneten Jimmy Chin, keşfi "anıtsal ve duygusal bir an" olarak tanımladı.

DAĞCILARIN BİRİNİN CESEDİ HENÜZ BULUNAMADI

Everest’e ilk defa tırmananların Edmund Hillary ve Tenzing Norgay olduğu bilinyor. Ancak bu keşif yeni bir soruyu beraberinde getirdi: Hillary ve Norgay’dan 29 yıl önce zirveye çıkılabilmiş miydi?

Irvine ve Mallory çiftinin başarılı olup olmadığını kanıtlayabilecek, yanlarında taşıdıkları filmli bir kamera olduğu iddiası, Irvine’in cesedine henüz ulaşılamadığı için halen cevapsız.

National Geographic raporuna göre, İngiliz yetkililer ayağın kimliğini bir DNA örneği alarak doğrulamaya çalışıyor.

EN SON ZİRVE YOLCULUĞUNA ÇIKARKEN GÖRÜLDÜLER

Ancak film ekibi, botun içinde bulunan çorabın üzerinde "A.C. Irvine" işlemesi olması nedeniyle bunun Irvine'e ait olduğundan oldukça emin.

Mallory'nin cesedi ancak 1999'da bir Amerikalı dağcı tarafından bulunabildi.