Everest’e tırmanmıştı: 100 yıl sonra ayağı bulundu

100 yıl önce kaybolan İngiliz dağcıya ait olduğu düşünülen ayak, Everest Dağı'nda bulundu.

Andrew Comyn "Sandy" Irvine, Haziran 1924'te partneri George Mallory ile birlikte Everest'e tırmanmaya çalışmış fakat ikili ortadan kaybolmuştu. Mallory'nin cansız bedeni bulunurken, Irvine'in bedeni hiçbir zaman bulunamadı.

Ancak geçen ay National Geographic belgeseli çeken bir dağcı ekibi, eriyen bir buzulun ortaya çıkardığı bir ayağa rastladı.

Ekibin başında bulunan ünlü maceracı Jimmy Chin, keşfi "muazzam ve duygusal bir an" olarak niteledi.

BAŞARIP BAŞARAMADIĞI MERAK EDİLİYORDU

BBC'nin haberine göre: birçok kişi, Edmund Hillary ve Tenzing Norgay'ın zirveye ulaşmasından 29 yıl önce, Irvine ve Mallory'nin Everest'e tırmanan ilk insanlar olmayı başarıp başaramadığını merak ediyordu.

Yıllar boyunca, Irvine'in tırmanış partneri George Mallory ile birlikte başarılı olduklarını kanıtlayabilecek, banyosu yapılmamış bir film içeren bir kamera taşıdığı söylendiğinden, bazıları onun cesedini aramaya çalıştı.

National Geographic raporuna göre, İngiliz yetkililer ayağın kimliğini bir DNA örneği alarak doğrulamaya çalışııyor. Ancak film ekibi, botun içinde bulunan çorabın üzerinde "AC Irvine" yazısının bulunması nedeniyle, çorabın Irvine'e ait olduğundan oldukça eminler.

Keşif, ekibin eylül ayında Everest'in kuzey yüzündeki Central Rongbuk Buzulu'ndan inmesiyle gerçekleşti.

Kaybolduğunda 22 yaşında olan Irvine, bir asırdır dağcılık dünyasını meraklandıran bir keşif gezisinin en genç üyesiydi.

Irvine ve Mallory, en son 8 Haziran 1924'te zirveye doğru yola çıktıklarında canlı olarak görüldü.

Mallory'nin cesedi ancak 1999'da bir Amerikalı dağcı tarafından bulunabildi.