Eve ve araba satışında yeni dönem başladı

Konut ve otomobil piyasası, Ticaret Bakanlığı’nın son iki yılda devreye aldığı tedbirler ile normale dönecek. Piyasadaki köpük fiyatlar üzeri8ne bakanlık harekete geçti özellikle ticaret yapılan ilan siteleri mercek altına alındı.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmeye çalışılıyor.
Satışa aracılık yapacak olan kişilerin, yetkilendirilmiş emlakçı olması şartı da yürürlüğe girdi. Satışların da ‘güvenli ödeme sistemi’ ile yapılmasına karar verildi.
İkinci el otomobil piyasasında ise 6 ay 6 bin kilometreden önce sıfır otomobil satışının şirketler tarafında yasaklanması kararı da uzatıldı.
İlan sitelerinde uygulanan denetim bazı fırsatçıların sosyal medyaya kaymasına sebep olmuştu.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre de internetteki ilanların takip edilmesi nedeniyle satışların Instagram’a kaydırıldığı tespit edildi.
Bu durumu gören Ticaret Bakanlığı derhal harekete geçti. Bakanlık, denetimlerin sosyal medyada da yapılacağını duyurdu.
Bu tür yerlerde fahiş fiyat, sahte ilan ya da kural dışı satış yapanlara 10 bin lira ile 100 bin lira arasında ceza kesilecek.

“ÇOĞU İLANLAR SAHTE, SAĞLAM GÖRÜNEN ARABALAR PERT ÇIKIYOR”

Konuyla ilgili konuşan bir galerici, “Biz vergimizi ödeyen ve işlerimizi hukuk çerçevesinde yaparken, bireysel satıcılar belirlenen kurallar dışında sosyal medyada satış yapıyor. Bir Instagram hesabı açıp, bunu da bot hesaplarla destekleyerek istedikleri gibi at koşturuyorlar. Mutlaka bakanlık buna el atmalı. Yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin vergisi ödenmiyor. Çoğu ilanlar sahte, sağlam görünen arabalar pert çıkıyor. Sosyal medyada yapılan ticaretin güvenilirliği yok. Tüketici problem yaşadığında ya da dolandırıldığında ‘galerici esnafı’ kötü oluyor. Bakanlık, konut veya otomobil olsun, sosyal medyada satış yapanlara; usullere uymuyorlarsa ceza kesmeli” açıklamasında bulundu.

DİSTRİBÜTÖRLERE YENİ KURALLAR

Konu, Ticaret Bakanlığı'nın da radarına girdi. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, otomobil ilanları ile ilgili olarak bazı sosyal medya platformlarına yönelik yeni yönetmeliklerin geleceğini söyleyerek “Şu anda tespitleri yapıyoruz. Onlar ya bize uyacaklar ya da uymadıkları takdirde her ilan başına 10 bin - 100 bin TL arası ceza uygulanacak” dedi.

Bakanlık ayrıca, sadece sosyal medya platformlarına değil, distribütörlere yönelik de çeşitli yeni yükümlülükler getirildiğini açıkladı. Ticaret Bakanlığı tarafından motorlu kara taşıtlarının ticaretine dair yapılan düzenlemelerde, distribütörlerin yetkili satıcılarla ilişkilerinde belirli kurallara uyum sağlamaları gerektiğini vurgulayan Gürcan, şunları kaydetti:
"Distribütörlerin, yetkili satıcıları son üç yılın aylık ortalama satış miktarını aşacak şekilde araç alımı yapmaya zorlamaması gerekecek. Fatura tarihinden itibaren, araç fiyatında sonradan artış yapılması yasaklandı. Distribütörler, taşıtı satın alan yetkili satıcıya en geç 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak. Yetkili satıcıların araç satışlarını veya kampanyalara katılımlarını mal veya hizmet alımı gibi şartlara bağlamamaları gerekecek. Bu kapsamda, yeni düzenlemeler ile sektördeki ticari ilişkilerde şeffaflığın ve adil ticaretin sağlanması hedefleniyor."