Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Aidat fiyatları kira fiyatlarıyla yarışıyor

Yüksek enflasyon, ülke genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle hemen hemen her ürün ve hizmete peş peşe zamlar gelmeye devam ediyor. Kira fiyatlarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasından sonra yaşanan artışlardan aidat fiyatları da etkilendi.

Ev sahipleri ve kiracılar yüksek aidat fiyatlarıyla baş etmeye çalışıyor. Yüksek enflasyon nedeniyle artık aidatlar adeta kira fiyatlarıyla yarışıyor. Özellikle İstanbul'da fiyatlar aldı başını gitti.

Sektör kaynaklarından elde edinilen bilgilere göre, 100 m²’lik bir konutun aidatı 4 bin 400 TL’ye kadar dayandı. 

Barınma sorunu, ülkemizdeki en kritik meselelerden biri haline geldi. Enflasyon ortamında, konutlarda çalışan personelin maaşlarındaki artış ve enerji fiyatlarındaki yükseliş gibi etkenler, aidatların ciddi şekilde yükselmesine yol açtı.

Eskiden yılda bir kez yapılan zamlar, günümüzde apartman ve site yönetimlerini ara zamlar yapmaya zorlamakta. Halen 2-3 yıl önceki kira bedelleri seviyesinde olan aidatlar, insanların ödeme gücünü aşıyor ve bu durum kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerilim yaratıyor.

İstanbul'un çeşitli ilçeleri ile Ankara ve İzmir'deki ortalama aidat ücretleri sektöre temsilcileri tarafından titizlikle incelendi. Yaklaşık 100 m² alana sahip markalı konut projeleri, standart özelliklere sahip siteler ve bireysel apartman dairelerinin aidat ortalamalarını kapsayan araştırmalara göre, İstanbul’da 2023-2024 Ağustos dönemi itibarıyla aidatlarda artış durmak bilmiyor.

Şişli, yüzde 95’lik artışıyla en yüksek artış oranına sahipken, onu yüzde 89’la Eyüpsultan ve yüzde 82’yle Tuzla takip ediyor.