Eskişehir’de elektrik panolarındaki “LGBT suçtur” yazılarını silen OEDAŞ’tan suç duyurusu: Nefret suçunu yazanlar cezalandırılsın

“Şirketimiz envanterinde bulunan teçhizat üzerine nefret suçu barındıran yazıları yazanların cezalandırılması için Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur”

T24 Haber Mekrezi

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş, Eskişehir’de elektrik panolarındaki “LGBT suçtur” şeklindeki yazılamaları "nefret suçu" olarak tanımladı, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Şirket, elektrik panolarındaki yazıları da sildi. 

Eskişehir’in farklı mahallelerindeki elektrik panolarına 30 Haziran 2024 tarihinden beri yazılan “LGBT suçtur” şeklindeki nefret söylemi yazılamaları, şehirdeki LGBTİ+ hak savunucularını harekete geçirdi. Ancak nefret söylemine ilişkin olarak atılan tek adım bununla sanırlı kalmadı. 

Kaos GL'den Nalin Öztekin'in haberine göre, Av. Hasan Çayır durumu önce yargıya taşıdı, ardından kentin elektrik hizmetinden sorumlu kurum Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (OEDAŞ) dilekçe yazdı. Çayır’ın trafo ve saha dağıtım kutuları olarak bilinen elektrik panolarındaki yazıların silinmesi talebiyle verdiği dilekçeye şirket tarafından dönüş yapıldı.

OEDAŞ ‘LGBT suçtur’ yazılamalarını kendisi sildi

OEDAŞ, dilekçede belirtilen trafo binaları ile saha dağıtım kutuları üzerindeki yazılamaların silindiğini ve şirket ekiplerinin il merkezinde tespit ettiği başkaca noktalardaki yazıların silinme işlemlerinin devam ettiğini belirtti.

Ayrıca şirket yetkilileri “LGBT suçtur” yazılamalarını yargıya taşıdıklarını duyurarak, “Şirketimiz envanterinde bulunan teçhizat üzerine nefret suçu barındıran yazıları yazanların cezalandırılması için Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur" açıklaması yaptı. 

“Şirketin de yazılamaları nefret suçu olarak tanımlaması ayrıca önemli”

Dilekçeyi hazırlayan Av. Hasan Çayır, OEDAŞ’tan gelen yanıt için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Suç faillerinin tespiti kadar elektrik panolarındaki nefret suçu içeren yazılamaların silinmesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Şirket bize vermiş olduğu cevapta ise bildirdiğimiz panolardaki ilgili yazılamaların silindiğini, şehrin genelinde nefret suçu içeren yazılamaları barındıran elektrik panolarının tespitine yönelik çalışmaların devam ettiğini ve kurum olarak nefret suçu içeren yazılamaları yapanlar hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Şirketin yazılamaları nefret suçu olarak tanımlamasının ayrıca önemli olduğunu düşünüyorum.”

Şehzadenin Yüzyılı | İlber Ortaylı, Ertuğrul Osman’ı anlattı: Türk hanedanı kadar memleketine ihanet etmeyen, Cumhuriyet’e sadık insanlar yok