Erdal Sağlam: Merkez Bankası yüksek rezerv artışı sağlamak adına, kendi enflasyon hedefini göz göre göre tehlikeye atıyor

Erdal Sağlam: Merkez Bankası yüksek rezerv artışı sağlamak adına, kendi enflasyon hedefini göz göre göre tehlikeye atıyor

T24 Ekonomi

10Haber yazarı Erdal Sağlam, yarın açıklanacak olan eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin olarak, ''Eğer başka bir neden ya da siyasi bir talimat söz konusu değilse; Merkez Bankası’nın yüksek rezerv artışı sağlamak adına, kendi enflasyon hedefini göz göre göre tehlikeye attığını söyleyebiliriz. Bu gidişle 2024 yıl sonu hedefi tutturulamayacağı gibi, 2025 yılı için belirlenen yüzde 17.5’luk hedefin gerçekleşmesi de şimdiden imkansız hale geliyor demektir'' dedi. 

Yarın açıklanacak eylül enflasyonunun öncü verilere göre piyasa beklentilerinin üzerinde çıkacak gibi durduğunu belirten Sağlam, yazısında şunları söyledi:

''Bunun en önemli nedeni ‘Merkez Bankası’nın rezerv biriktirme telaşı nedeniyle kurlarda yüksek artışa izin vermesi’ olarak gözüküyor. Bu gidişle bırakın hükümetin daha geçen ay revize ettiği yüzde 41.5’lik enflasyon hedefini, yüzde 43’ün altına inilmesi bile zorlaşabilir.

Peki eylül dahil yıl sonuna kadar her ay yüzde 2.5’lik enflasyon rakamı belirlenirse yıl sonunda rakam ne olur derseniz; modele göre iktisatçılar bu rakamı yüzde 45.77 olarak buluyor. Geçen yıllarda kasım ve aralık ayları enflasyon oranları düşük gelmiş. Buradan yola çıkarak eylül yüzde 2.5, daha sonraki üç ay yüzde 2 aylık enflasyon olursa bu kez de yıl sonu enflasyon oranı yüzde 43.65 oluyor. Kısacası eylül rakamının yüzde 2.5’in üzerine çıkması yıl sonu için yüzde 41,5 olan enflasyon hedefinin gerçekleşme ihtimalini büyük ölçüde sona erdirebilir.

Gerçekten de eylüle baktığımızda; hem kurlarda sepet bazında yüzde 1.7 artış olmuş, hem de bu ayda net rezerv artışı 16.3 milyar doları bulmuş. 30 Eylül Pazartesi günü, bölgedeki çatışmalar nedeniyle, yabancı sermaye çıkışının olduğunu bu nedenle rezervden 1.5 milyar dolar erime olduğunu gördük. Büyük ihtimalle dün de yine rezervlerden satış devam etti. Yani kurların bu kadar artmasına izin verilirken, aslında artırılan rezerv miktarı, son gün hariç 18 milyar dolar civarında olmuştu.

Kısacası eğer başka bir neden ya da siyasi bir talimat söz konusu değilse; Merkez Bankası’nın yüksek rezerv artışı sağlamak adına, kendi enflasyon hedefini göz göre göre tehlikeye attığını söyleyebiliriz. Bu gidişle 2024 yıl sonu hedefi tutturulamayacağı gibi, 2025 yılı için belirlenen yüzde 17.5’luk hedefin gerçekleşmesi de şimdiden imkansız hale geliyor demektir. Öyle ya hükümet daha bir ay önce yüzde 38’lik 2024 hedefini yüzde 41.5’e çıkarmıştı…''

Yazının tamamını okumak için

 

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye