Emeklilikte ekim ayı uyarısı: On binlerce EYT’li hakkını kaybedebilir!

Ekim ayının, emeklilikte hayati bir dönemeç olduğuna dikkat çeken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik sürecine dair kritik ikazda bulundu. Erdursun, "On binlerce EYT'li vatandaş, SSK’dan emekli olma hakkını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Ancak birçok kişi bu durumun farkında değil" dedi.

Sosyal güvenlik alanındaki uzmanlığıyla geniş kitlelere rehberlik eden Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi'ndeki yazısında emeklilik konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

"EYT’liler İçin Kritik Ekim Ayı" başlıklı yazısında Özgür Erdursun, emeklilik sürecindeki önemli bir detaya dikkat çekti. EYT düzenlemesinden faydalanan pek çok kişinin farkında olmadan emeklilik haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Erdursun, özellikle 8 Eylül 1999 öncesi SSK'lı olup sonrasında Bağ-Kur’a geçenler için Ekim 2024 sonunun büyük bir dönemeç olduğunu belirtti.

EMEKLİLİĞİ RİSK ALTINDA OLANLAR 

Ekim ayının emeklilik sürecinde neden bu kadar önemli olduğuna dair açıklamalar şöyle:

1 Mayıs 2021'den sonra Bağ-Kur’a başlayanlar için bir problem söz konusu değil. Ancak, bu tarihten önce Bağ-Kur’a geçmiş olanların 30 Ekim 2024’e kadar Bağ-Kur’dan çıkış yapmaları gerekiyor. Eğer 30 Ekim 2024’e kadar Bağ-Kur’dan çıkış yapılmaz ve 1261 günün üzerinde Bağ-Kur primi ödenmişse, emeklilik statüsü otomatik olarak SSK’dan Bağ-Kur’a geçiyor.

Bağ-Kur’dan emekli olmak, SSK’ya göre daha fazla prim ödeme süresi ve daha düşük emekli maaşı anlamına geliyor. Bu nedenle, birçok kişi için bu durum ciddi bir dezavantaj yaratabilir. 

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olup, daha sonra Bağ-Kur'a geçenler, kendi işyeri olanlar, şirket ortakları veya esnaf siciline kayıtlı kişiler, 1 Mayıs 2021 öncesinde Bağ-Kur borçları silinenler risk altında.


EMEKLİLİK HAKKININ KAYBETMEMEK İÇİN NE YAPILMALI? 

Eğer yukarıdaki durumlardan birine giriyorsanız, Ekim ayına kadar bir sosyal güvenlik uzmanıyla görüşerek durumunuzu gözden geçirmeniz ve gerekli adımları atmanız önemli.

Bağ-Kur'dan çıkış yapmak için ise iş yerinizi kapatabilir, şirket ortaklığından ayrılabilir ya da başka bir işyerinde çalışmaya başlayarak Bağ-Kur’dan çıkış yapabilirsiniz.

Eğer bu tarihten sonra çıkış yapsanız bile, 1261 günden fazla Bağ-Kur priminiz varsa, emeklilik statünüz Bağ-Kur olarak belirlenecek.

EYT düzenlemesinden faydalanmayı planlayan birçok kişi, bazı önemli ayrıntılara dikkat etmezse emeklilik haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Özellikle Bağ-Kur'a geçmiş olanların Ekim 2024'e kadar gerekli işlemleri tamamlaması büyük bir öneme sahip. Aksi takdirde, daha uzun bir çalışma süresiyle karşılaşabilir ve daha düşük bir emekli maaşı alabilirler. Bu sebeple, mevcut durumunuzu bir uzmana danışarak gözden geçirmeniz ve gereken adımları atmanız kritik bir önlem olacaktır.