Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi? SGK uzmanı kesin konuştu

Türkiye'de görülen yüksek enflasyondan en çok etkilene kesimlerden birisi de açlık sınırının altında maaş alan emekliler oluyor. Emeklilere geçtiğimiz yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümüne özel 5 bin TL ikramiye verildi.

İktidarın aynı ödemeyi bu yıl da tekrarlayıp, tekrarlamayacağı merak konusu oldu. 16 milyondan fazla emekli ve STK'lar, geçinmekte zorlanan emeklilere bu ödemenin bu yıl da tekrarlanmasını talep ediyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, 29 Ekim’de emeklilere Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilip verilmeyeceğine ilişkin tahminlerde bulunuyor. Bu ekonomistlerden birisi de Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci oldu.

Cenkci, halktv.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cenkci, yapılan ikramiye ödemesinin başta çalışmayan emeklilere sonrasında ise gelen tepkiler üzerine çalışma hayatına devam eden emeklilerin de ödendiğine dikkat çekti.

"İKRAMİYENİN CUMHURİYETİN KURULUŞU İLE İLGİSİ YOK"

Açıklamasının devamında yapılan ödemenin Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü ile hiçbir alakası olmadığını belirten Cenkci, söz konusu ödemenin emeklilere seyyanen yapılmış olup yapılan yasal düzenlemede de belirtildiğini ifade etti.

Cenkci, emeklilere sağlanan ikramiye ile ilgili 5510 Sayılı Kanun’un geçici madde için şu ifadeler kullanıldı:

"Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca 2023 yılı Ekim ödeme döneminde gelir veya aylık ödemesi yapılanlara dosya bazında 5.000 TL tutarında bir defaya mahsus olmak üzere ödeme yapılır."

Cenkci, "5 Bin Lira ödeme düzenlemesinin yapıldığı kanun maddesi incelendiğine bir defaya mahsus seyyanen yapıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca yapılan bu ödemenin Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı veya yıldönümü ile hiçbir alakası yoktur. Dolasıyla yapılan bu ödemenin her sene 29 Ekim’de tekrar etmeyeceği kesindir" diye konuştu.