Emekliler 15 Bin TL Seyyanen Zam Bekliyor

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, emeklilere seyyanen zam çağrısı yaptı. Ergün, 15 bin TL seyyanen zam beklediklerini belirtti.

YÜZDE DİLİMLİ ZAM MODELİ DEĞİŞMELİ

Geçtiğimiz 5 aylık enflasyon oranı yüzde 22,72 oldu. Emekliler, Temmuz'daki maaş zammını bekliyor. Ergün, yüzdeli zamların eşitsizliği artırdığını söyledi. "Büyümeden emekliye de pay verilmesi gerekiyor" dedi.

BÜYÜME ORANI VE SEYYANEN ZAM

Ergün, Türkiye Gazetesi'ne konuştu. Daha önce verilen 8.077 TL'lik seyyanen zammın emeklilere yansımadığını belirtti. "Hem yüzde 5,7’lik büyüme oranı, hem de daha önce emekliye verilmeyen 8.077 liralık zammı düşündüğümüzde, hak edilmiş seyyanen zam 12 bin lira" dedi. Ergün, geçen yılın 8.077 lirasının bu yıl 8.077 lira olarak yansımayacağını belirtti. "Emeklinin seyyanen zam beklentisi 15 bin lira" diye ekledi.

AYLIK BAĞLAMA SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Ergün, aylık bağlama sisteminin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Aylık bağlama oranı yüzde 70’ten yüzde 35’lere indi. Emeklinin çok ciddi kaybı var. Bu parametreler değişmeli" dedi.

BAYRAM İKRAMİYESİ TEPKİSİ

3.000 liralık bayram ikramiyesini de eleştirdi. "Bayram ikramiyesi artışının bir sisteme oturtulması lazımdı. Hükûmet bu artış sistemini getirmedi" dedi. Ergün, 1.000 liralık bayram ikramiyesinin enflasyon oranında bile artmadığını belirtti. "1.000 lira bayram ikramiyesi aldığımız dönemde 700 liraya bir kurban alabiliyorduk. Bugün bir kurbanı 3.000 liraya alabilme imkânı yok" dedi.

Emekliler, hükümetten adil bir zam ve bayram ikramiyesi artışı bekliyor. Kazım Ergün, seyyanen zam ve sistem değişikliği taleplerini yineledi.