Emekli maaşlarına haciz getiren üç duruma dikkat! Maaş kesilme riski…

Emekli maaşlarına haciz nafaka, vergi borçları ve borçlunun muvafakati durumlarında uygulanabiliyor. Ayrıca, sigorta prim kodunun yanlış kullanılması maaş kesilmesine yol açabilir. Emekli maaşınızı korumak için bu kritik detaylara dikkat edilmesi gerekiyor.

Emekli maaşına haciz konulması, devlet tarafından belirlenen kurallar gereği genel olarak engellenmiştir. Ancak bazı özel durumlarda emekli maaşına haciz uygulanabilir.

Yargıtay kararları doğrultusunda, yalnızca nafaka ve SGK borçları için emekli maaşından dörtte bir oranında kesinti yapılabilir. Emekli maaşına haciz konulamayacağına dair bu kurallar, yasalarla güvence altına alınmıştır.


EMEKLİ MAAŞINA HACİZ GETİREN 3 DURUM

Yargıtay'ın kararına göre, emekli maaşını teminat göstererek kredi çeken emekliler, kredi ödemelerini aksatsalar bile bankalar maaşa bloke koyamaz. SGK’dan alınan emekli, dul, yetim veya sakatlık maaşlarının haczi ve blokesi kanunen yasaklanmıştır. Ancak bu yasağın üç istisnası bulunmaktadır:

Nafaka borçları
Vergi borçları
Borçlunun muvafakati

Bu durumlar dışında, emekli maaşı haczedilemez. Özellikle muvafakat sözleşmesi dikkatle incelenmelidir. Emekliler, bu tür bir muvafakat nedeniyle maaşlarına bloke konulursa, yasal itiraz haklarını kullanarak blokeyi kaldırabilirler. Ayrıca, muvafakat iptali ile haciz kaldırma davası açarak emekli maaşına uygulanan haczi tamamen kaldırmak mümkündür. İcra Mahkemeleri’ne başvurarak yaşlılık aylığına konulan haciz kararını iptal ettirebilirsiniz.


KOD HATASIYLA EMEKLİ MAAŞI KESİLME RİSKİ

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin dikkat etmeleri gereken bir diğer önemli nokta, maaş kesintisi riskidir. Türkiye’de 16 milyonun üzerinde emekli SGK’dan maaş alıyor ve birçok emekli çalışmaya devam ediyor. Ancak, emekli olarak çalışırken sigorta prim kodlarının yanlış kullanılması, maaşların kesilmesine yol açabilir.

Emeklilik sonrası çalışanların sigortaları işveren tarafından “02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi” üzerinden kaydedilmelidir. Yanlışlıkla “01 kodlu Tüm Sigorta Kolları” kullanılırsa, emekli maaşı kesilebilir. Bu kod farkı, ödenen prim türünü belirler ve hatalı bir kod, emeklilerin maaşını riske sokabilir.

Bu uyarılar doğrultusunda, emeklilerin maaşlarına haciz ve kesinti gelmemesi için dikkatli olmaları ve yasal haklarını kullanmaları büyük önem taşır.