EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ARTIRIMI 2024 | Artırımlı emekli maaşı ne kadar olacak? – En düşük emekli maaşına artırım gelecek mi?

Milyonlarca memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisi için Temmuz artırımı bekleyişi sürüyor. TÜİK, Nisan ayına ait enflasyon bilgilerinde, aylık enflasyonun 3,18 yıllık enflasyonun ise 69,80 olduğu açıklamıştı. Memur ve emekli maaşlarında belirleyici konulardan olan enflasyonun açıklanmasının akabinde 4 aylık enflasyon farkı da netleşti. Pekala, Artırımlı emekli maaşı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşına artırım gelecek mi? İşte ayrıntılar...

MEMUR, EMEKLİ ARTIRIMI ENFLASYON FARKI | TÜİK'in Nisan ayına ait enflasyon sayılarını açıklamasının akabinde memur ve emekli artırımlarında bilgiler birinci 4 ay için netleşti. Memur, memur emeklisi, SGK, Bağ-Kur emeklilerinin alacakları artırımda belirleyici faktör olan 6 aylık enflasyon farkını öğrenmek isteyenler arama motorlarında 'Zamlı emekli maaşı ne kadar olacak? - En düşük emekli maaşına artırım gelecek mi?' sorguları yapıyor. İşte ayrıntılar...

4 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR OLDU 2024?

Ocak ayında bilhassa maaş artışlarının tesiriyle yüzde 6,70 olarak gerçekleşen enflasyon, Şubat ayında yüzde 4,53'e, Mart ayında ise yüzde 3,16'ya geriledi. Nisan ayında ise bu sayı yüzde 3,18 oldu. Bununla beraber 4 aylık enflasyon sayısı da yüzde 18,72 olarak hesaplandı.

ENFLASYON FARKINA NAZARAN MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA

4 aylık enflasyon: Yüzde 18,72

4 aylık SSK, Bağ-Kur emekli artırımı: Yüzde 18,72

4 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 3,23

Memur toplu mukavele artırımı: Yüzde 10

Memur enflasyon farkı dahil artırım oranı: Yüzde 13,56

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün birinci 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in birinci 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 artırım yapılacak. Bu artırım oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek. Enflasyon artırım oranlarından yüksek kalırsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da artırım olarak maaşlarında görecek.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

SSK, Bağ-Kur emeklisi bilindiği üzere her yıl Ocak-Temmuz periyodu olmak üzere 6 aylık dilimler halinde artırım alıyor. 6 aylık enflasyon sayısı direkt emekli maaşı artırımı olurken, son yıllarda Lider Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla refah hissesi uygulaması dikkat çekiyor.

Memur ve memur emeklisi de tıpkı öbür emekliler üzere yılda 2 defa artırım alıyor. Memur maaşları bir evvelki toplu mukavele artırımının üzerindeki enflasyon farkı ile toplu kontrat artırımı ile belirleniyor.