Emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli zammı hesapları başladı…

Emekli maaşı, yıl boyunca devam eden zamlar sonrasında adeta buhar olurken 15 milyonu aşkın emekli, Ocak ayında hesaplarına yatacak olan emekli maaşı zammı için hesaplamalara başladı.

Emekli maaşı 2024 yılı itibariyle zamlanacak. Maaşlarını yettirmek için uğraş harcayan emekliler yeni yılda ne kadar maaş zammı alacak merak ediyor. Geçim derdini bir nebze azaltma imkanı sunan maaş zammı enflasyon rakamlarına göre belirleniyor.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Emekli maaşı 6 ayda bir enflasyon oranına göre belirleniyor. 2025 yılında emekliler için beklenen enflasyon rakamlarına göre maaş zammı oldukça düşük kalacak. 

2024 yılı ilk altı ayında enflasyon yüzde 24,73 olarak açıklanmıştı. Böylece emekli aylıklarına yapılan zam da bu seviyede gerçekleşmişti.

Temmuz ve ağustos ayı enflasyon oranları, ikinci altı aylık dönemin ilk iki ayı için enflasyon farkının yüzde 5,70 olarak gerçekleşmesine neden oldu.

Sözcü.com.tr enflasyon beklentilerine göre zam olasılıklarını mercek altına aldı.

Reuters'ın anketine göre, enflasyonun yıl sonunda yüzde 42,95 olması bekleniyor. Bu durumda 6 aylık enflasyon yani emekli maaş zammı oranı yüzde 14,56 seviyesinde gerçekleşecek.

 AA finans beklenti anketine katılan ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi ağustosta yüzde 42,84. Bu durumda maaş zammı yüzde 14,5 olarak gerçekleşecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 enflasyon tahmini yüzde 38 seviyesinde. Bu senaryoda maaş zammı yüzde 10,6 olacak.

TCMB'nin piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarına göre, katılımcıların yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi yüzde 43,31 seviyesinde. Bu durumda maaş zammı ise 14,9 olacak. 

ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan'ın Türkiye'de enflasyona ilişkin yıl sonu tahminini yüzde 42,5 seviyesinde oldu. Bu senaryoya göre ise ise maaş zammı yüzde 14,2 olacak.


KÖK AYLIK TUZAĞI SÜRÜYOR

Temmuz ayında emekli maaş zammına refah payı eklenmemiş, sadece 10 bin TL olan taban aylık 12 bin 500 TL'ye yükseltilmişti.

Ancak kök aylıkları düşük olan emekliler maaş zamlarından yararlanamayabiliyor. Diğer yandan kök aylıkların ne kadar artacağı bilinmiyor.

TABAN MAAŞIN ARTIŞI BEKLENİYOR

Temmuz ayında 10 bin TL olan emekli taban maaşı, 12 bin 500 TL'ye yükseltilmişti. Ocak ayında bu rakamın yeniden yükseltilmesi gündemde. Çünkü eğer herhangi bir değişiklik yapılmazsa, 11 bin TL ve altında kök maaşı olan emeklilerin sıfır zam alma riskiyle karşı karşıya kalabileceği öngörülüyor. Bu durumun önüne geçmek için taban maaşların da zam oranları kadar artırılması planlanıyor.


YENİ TABAN MAAŞ 17 BİN 687 TL OLARAK HESAPLANDI

Taban maaş artışıyla ilgili bazı alternatif senaryolar bulunuyor. Orta Vadeli Program (OVP) öngörüsüne göre, 6 aylık enflasyon verisi yüzde 13.44 olarak uygulanırsa, 12 bin 500 TL olan taban maaş, 14 bin 180 TL'ye çıkıyor. Ancak yıllık enflasyon oranı olan yüzde 41.5 uygulandığında, yeni taban maaş 17 bin 687 TL olarak hesaplanıyor. Eğer refah payı eklenirse, yüzde 20'lik bir artışla taban maaş 15 bin TL'ye, yüzde 25'lik bir artışla ise 15 bin 625 TL'ye yükseliyor.

SEYYANEN ÖDEME UYGULAMASI DEVAM EDECEK

Taban maaşa yapılacak artışlar, emeklilere yapılan sosyal ödemeleri de artıracak. Yeni belirlenecek taban maaşın altında kök aylığı olan emeklilere ödenen fark, taban maaş seviyesine tamamlanacak. Örneğin şu anda 10 bin TL kök aylığı olan bir emekliye 12 bin 500 TL ödeniyor. Eğer taban maaş 15 bin TL'ye yükselirse, kök aylığa yapılan zam eklenecek. Ancak bu rakam 15 bin TL'nin altında kalırsa, emekliye yeniden seyyanen ödeme yapılacak.