‘Ekonomideki kara tablo eğitimin nefesini kesiyor’

Eğitimin başladığı ilk iki haftada ekonomik tablonun yarattığı pahalılık tüm kesimlerin tepkisini çekti. CHP Çanakkale Milletvekili ve Meclis Milli Eğitim Komisyonu üyesi İsmet Güneşhan, “Ekonomik kara tablo, maalesef eğitimin de nefesini kesmektedir ...

Eğitimin başladığı ilk iki haftada ekonomik tablonun yarattığı pahalılık tüm kesimlerin tepkisini çekti. CHP Çanakkale Milletvekili ve Meclis Milli Eğitim Komisyonu üyesi İsmet Güneşhan, “Ekonomik kara tablo, maalesef eğitimin de nefesini kesmektedir” dedi.

EĞİTİMDE ÇÖKÜŞ

Velilerin belini büken kırtasiye ve okul kıyafetlerindeki fiyat artışları, eğitimde krizin boyutunu da gösterdi. CHP’li vekil Güneşhan, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasının ardından, yaşanan fiyat artışlarını değerlendirdi. “Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte, ilk haftalarda aldığımız geri dönüşler eğitim sisteminin çöktüğünü bize göstermektedir” diyen Güneşhan, “Veliler, öğrenciler, öğretmenler, çalışanlar herkes bu yaşananlardan olumsuz etkilenmektedir. İktidarın ülkemize her alanda yaşattığı çöküş de domino etkisiyle kendini göstermektedir. Ekonomik kara tablo, maalesef eğitimin de nefesini kesmektedir. Ailelerin karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklar giderek artmaktadır” ifadelerini kullandı. Güneşhan, okul araç ve gereçlerinde yaşanan fiyat artışlarının, özellikle öğrencilerin temel gereksinimlerini karşılamada zorluklara yol açtığına dikkat çekti.

Fiyat artışları yüzde 90’a dayandı

Eğitim-İş Sendikası’nın verilerini paylaşan İsmet Güneşhan, “Okul öncesi düzeyde okula başlama maliyetleri bir önceki yıla göre yüzde 98.9, ilkokul düzeyinde yüzde 84.25, ortaokul düzeyinde yüzde 91.91, lise düzeyinde yüzde 80.46 artış göstermiştir. Ortalama artış oranı yüzde 88.8 olmuştur” dedi ve “Peki, iktidar bu artış oranında velileri, öğrencileri ve öğretmenleri koruyor mu” diye sordu.