Eğitim Sen: MEB’in 2025 bütçesi eğitim sorunlarını çözmeye yetersiz

Devlet okullarının, kaynak yaratma konusunda zorlandığı ve öğretmenlerin velilerle para ilişkisi içinde olmaya itildiği belirtiliyor

T24 Eğitim

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) için 2025 yılında ayrılan bütçe, artan eğitim maliyetleri ve süregelen sorunlar karşısında yetersiz kaldı. Eğitim Sen'in değerlendirmelerine göre, 2025 yılında MEB'e ayrılan 1 trilyon 452 milyar TL'lik bütçe, enflasyon oranının altında bir artış gösteriyor ve eğitimdeki temel sorunların üstesinden gelmekte yetersiz kalıyor.

Yetersiz kaynak

MEB bütçesinin, öğrenci yoksulluğu, taşımalı eğitim, beslenme problemleri ve genel eğitim kalitesi gibi alanlardaki sorunlara çözüm getiremeyeceği belirtiliyor. BirGün'ün aktardığına göre, ayrıca, Bakanlık "bir öğün ücretsiz yemek" gibi temel ihtiyaçlar için bile yeterli kaynağın olmadığını belirtiyor.

Yıllık harcamalar, OECD ortalamalarının altında

Eğitim Sen'in analizine göre, MEB'in ödenekleri, okulların temizlik, personel ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamak için velilerden toplanan ücretlerle desteklenmekte. Türkiye'nin eğitime ayırdığı pay, OECD ülkeleri ortalamasının yarısına bile ulaşamıyor. İlköğretim ve ortaöğretim düzeylerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamalar, OECD ortalamalarının oldukça altında kalıyor.

Yetersiz ödenekler ve eğitim kalitesi

Eğitim Sen, okulların ihtiyaçlarını karşılamak için düzenli olarak toplanan aidatlar, bağışlar ve ticari faaliyetlerle ayakta kaldığını ifade ediyor. Devlet okullarının, kaynak yaratma konusunda zorlandığı ve öğretmenlerin velilerle para ilişkisi içinde olmaya itildiği belirtiliyor.

Talepler ve öneriler

Eğitim Sen'in önerileri arasında, MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranının OECD ortalaması baz alınarak iki katına çıkarılması, tüm okulların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılması ve ödeneklerin artırılması yer alıyor. Ayrıca, sosyal yardımların artırılması, öğretmenlerin kadrolu olarak atanması ve okullarda temizlikten sorumlu personelin düzenli olarak görevlendirilmesi gibi adımlar öneriliyor.


Cem Adrian’dan Picasso’ya: