Eğil Kalesi’ndeki antik tüneller turizme kazandırıldı

Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki Eğil Kalesi'nde bulunan 4 antik tünelden 2'si, restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırıldı.

Peygamber mezarları, Kralkızı Baraj Gölü, su sarnıçları ve tarihi yapısıyla ilgi gören Eğil Kalesi’nde, 2 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Kaymakamlık ve belediyenin girişimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yürütülen kazı çalışmaları kapsamında, kaledeki 4 antik tünelin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yürütülüyor.

Restorasyon çalışmalarının tamamlandığı 2 tünel, ziyarete açıldı. Diğer 2 tünelde çalışmalar devam ediyor.


Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Volkan Hülür, Eğil ve çevresinin tarihi, doğası ve kültürüyle önemli bir bölge olduğunu ve bu sayede yılda ortalama 400 bin turist ağırladıklarını söyledi.

Eğil Kalesi’nin tarihte bir güvenlik ve yaşam alanı olduğunu ifade eden Hülür, “Tarihimize baktığımızda bu kale özellikle devletler tarafından ani bir saldırı, ani bir girişim olduğunda kullanılan bir kale. Normal zamanlarda da yaşam alanı olarak kullanılıyor.

Dolayısıyla hem inanç hem de savaş anlamında çok detayları olan bir kale. Valilik, Kaymakamlık, belediye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu kaleyi turizme, tarihimize kazandırmak istedik” dedi.


Hülür, 4 farklı noktada kazı çalışmaları başlatıldığını dile getirerek, 2 tünelin ziyarete hazır hale getirildiğini bildirdi.

Bu çalışmayla birlikte doğasıyla, kültürüyle bir bütün olan Eğil’de ziyaretçi sayısını artırmayı da hedeflediklerini anlatan Hülür, “2021’den itibaren yapılan çok detaylı çalışmalar var. Buradan baraj gölüne kadar inen tünel çalışmalarında sona gelinmiş durumda.

Bu anlamda da misafirlerimiz geldiğinde burada tarihi, kültürü, o duyguyu, hissiyatı hissedebilecek şekilde tünellerimiz açıldı. Artık misafirlerimizi bekliyoruz” diye konuştu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya da kalenin doğal savunma imkanına sahip bir kayalık üzerine kurulduğunu söyledi.


Kaledeki savunma mantığını, yapılanmayı, mimariyi çözmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Özkaya, şunları kaydetti:

“Öncelikle tüneller olarak adlandırdığımız gizli dehlizlerde boşaltma çalışması yaptık. Tünellerde elde ettiğimiz veriler bizi 3’üncü bine kadar götüren seramik kalıntılarıyla karşılaştırdı.

Bu bakımdan tüneller işçilik, düzenleme ve sonradan yapılan ilaveler nedeniyle kalenin tarihi konusunda bazı bilgiler veriyor. Tüneller buranın savunma anlayışını ve önemini ortaya koymuştur.

Eğil Kalesi’nin konumlandığı yer itibarıyla savunmaya elverişli olması gerekir. Yaklaşık 120 metre yükseklikteki bir kayalık platform üzerine kurulmuş. 120 metrelik platformdan tabana inmek için gizli tüneller kullanılmaktadır.” (AA)