Edirne’de 42 Yıldır Majistral İlaç Yapan Eczacı: Şükrü Ciravoğlu

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden 1975 yılında mezun olan Şükrü Ciravoğlu, İstanbul Eczacı Odası ve Edirne Devlet Hastanesi'nde görev yaptıktan sonra Edirne'de 1982'de kendi eczanesini açtı. Edirne'de 42 yıldır majistral ilaç yapan ...

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden 1975 yılında mezun olan Şükrü Ciravoğlu, İstanbul Eczacı Odası ve Edirne Devlet Hastanesi'nde görev yaptıktan sonra Edirne'de 1982'de kendi eczanesini açtı.

Edirne'de 42 yıldır majistral ilaç yapan Ciravoğlu, vatandaşların 'yapma ilaç' olarak tanıdığı majistral ilacı, doktorların yazdığı formüle göre, hassas terazi ve özel ekipmanlarla eczanesinin laboratuvarında hazırlıyor. Ciravoğlu, teknolojinin gelişmesiyle ilaçların muadillerinin çoğalmasına rağmen, majistral ilaç yapımının sürdüğünü söyledi.

'ESKİYE GÖRE AZALDI AMA DEVAM EDİYOR'

Eczacının önemli görevlerinden birinin majistral ilaç yapmak olduğunu belirten Şükrü Ciravoğlu, "Majistral ilaç diye bizim bildiğimiz, halkın da yapma ilaç olarak bildiği konu aslında eczacılık tarihinin başından beri var ama süreç içinde sanayi geliştikçe birçok şey de olduğu gibi burada da ilaçlar sanayi tarafından üretilmeye başlanarak seri üretimle halkın kullanımına sunulmuş durumda. Ancak bugüne kadar sürdürülen majistral ilaç olayında konu zaten bunun tanımının içinde yatıyor. Majistral ilaç demek, kişinin rahatsızlığına özel olarak doktor tarafından kişiye özel yazılmış reçeteli ilaç demektir. Dolayısıyla genel kullanılan bir ilaç türü değil. Herkesin kendisine göre doktorun tanı koyup düzenlediği reçete. Bunların yapımı tabii ki eskiye göre azaldı ama yani bugün de yok değil. Çünkü bütün rahatsızlıkların, bütün ilaçlarının piyasada sanayi tarafından üretilmesi ya da seri halde üretilmesi olanaklı değil. Dolayısıyla tek tek kişiye özel reçete yapım işi devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'ÜLKE EKONOMİSİNE DE KATKISI VAR'

'YAPAN ECZANE SAYISI AZALDI'

Şükrü Ciravoğlu, majistral ilaç yapımının eskiye göre azaldığını belirterek, "Yapan eczane sayısı da azaldı. Onunla uğraşmak istemiyorlar. Yani doktorun işi zaten yoğun. Bir de o reçetenin geri dönmesi, ilacın bulunamaması, yaptırılamaması gibi nedenlerle oldukça sıkıntı yaratan bir olay. Dolayısıyla herkes en kestirmeden işini görmeye çalışıyor. Eczaneler tarafından yapılmayışının nedenleri var. Yani reçete azalması bunun birinci etkeni. Ama bir başka etkeni daha var. Kullanılan ham maddeler de miatlı. Üzerinde son kullanma tarihleri var. Yani bunu o sürede tüketemezseniz imha etmek zorunda kalıyorsunuz. Alırken yarım kilo, bir kilo, yüz gram örneğin en ufak ambalajda alıp birer gram veya miligram olarak kullanıyorsunuz. Böyle bir sıkıntı yaşanabiliyor. Yoksa eğitim sürecinde bunlar okullarımızda ve laboratuvarlarımızda var" dedi.

'AĞIRLIKLI OLARAK CİLDİYE İLAÇLARI YAPIYORUZ'

'REÇETESİZ YAPMIYORUZ'

Fakültelerden mezun olan yeni öğrencilerin, majistral ilacı öğrenmek için istekli olduklarını da söyleyen Ciravoğlu, doktorun reçete etmediği hiçbir majistral ilacı yapmadıklarını belirtti. Şükrü Ciravoğlu, "Öğrencilerimiz istekli. Bunu bir kere net olarak söyleyebilirim. Bize staja gelenler de bizi seçme nedeni olarak burada majistral ilaç yapıldığını söylüyorlar. Dolayısıyla onlar istekli ve geliyorlar. Biz de önce birlikte yapıyoruz sonra onlar yapıyor biz seyrediyoruz. Başarıyla sürdürüyorlar. Halktan çok fazla sayıda başvuru oluyor; 'Sizde yapma ilaç yapılıyormuş' deyip; 'Ben de sedef var, egzama var doktora gittim geçmedi. Buna ilaç yapar mısınız?' gibi çok fazla sayıda başvuru oluyor. Ama katiyen böyle bir şey yapmıyoruz. Yani majistral ilaç reçete karşılığı ve hastaya özel yapılır. Reçeteyi doktor yazacak ve o şekilde biz hazırlayacağız. Onun dışında; 'O komşuya iyi geldi. Bana da iyi gelir' gibi gerekçelerle ilaç isteyen çok ama maalesef mümkün değil reçetesiz yapmamız" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel