Dünya lükse oluk oluk para akıttı. Bir yanı asgari ücret bir yanı bahar bahçe
Lüks tüketim markalarının merkezi İtalya'dan Bain & Company ile İtalyan Lüks Üreticileri Derneği Altagamma tarafından hazırlanan rapora göre, 2024 yılının sonunda küresel lüks harcamaların yaklaşık 1.5 trilyon euro civarında olması bekleniyor.
Raporda, kişisel lüks ürünleri pazarının makroekonomik belirsizlikler ve fiyat artışlarının etkisiyle yavaşladığı belirtiliyor. Markaların fiyat yatırımlarına devam etmesi ve tüketicilerin kendi tercihiyle harcamalarını kısması bu yavaşlamada etkili oluyor.
Bu rakam, 2023 ile kıyaslandığında yıllık büyüme oranının yüzde 1 ile yüzde 1 arasında seyrettiğini ve pazarın nispeten sabit kaldığını ortaya koyuyor.
DÜNYA LÜKSE OLUK OLUK PARA AKITTI
Son iki yılda küresel lüks müşteri tabanında 50 milyon kişilik bir daralma gözlendi. Bain & Company ortağı ve küresel moda ve lüks uygulama lideri Claudia D'Arp Arpizio, bu durumun markalar için değer önerilerini yeniden düşünme zamanının geldiğine işaret etti.
D'Arpizio, "Markalar, özellikle genç tüketicileri kazanmak için yaratıcılığı ön plana çıkartmalı. Aynı zamanda, özel müşterilerine daha fazla birebir etkileşim sunarak memnuniyetlerini artırmak ve tüm müşteriler için kişiselleştirilmiş deneyimler yaratmak için teknolojiden yararlanmalı" yorumunda bulundu.
2025'TE İYİLEŞME BAŞLAYACAK
"Lüks pazarının, 2025 boyunca biraz iyileşen bir ortamla karşılaşması bekleniyor. Bu kilit bölgelerdeki makroekonomik senaryoların gelişimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. 2030 a bakıldığında, pazarda uzun vadeli bir olumlu gidişat öngörülüyor ve giderek daha geniş bir tüketici kitlesine hitap edileceği düşünülmektedir" deniyor.
Bain & Company ortağı ve EME A Moda ve Lüks Departmanı Lideri, aynı zamanda raporun yazarlarından olan Federica Levato da sonuçlara ilişkin açıklamasında şunları söyledi:
"Gelecekteki büyümeyi güvence altına almak için markaların lüks denklemlerini yeniden düşünmeleri, yaratıcılığı yeniden sağlamaları ve eski ile yeniyi harmanlayan stratejiler geliştirmeleri gerekecek. Bu, markaların özlerini yeniden keşfetmelerini ve sektöre hayat veren temel unsurları benimsemelerini içeriyor. Bunlar arasında el işçiliğini yaratıcılığı, sayabiliriz"