Dikkat! Yediğiniz son şey olabilir

İlk ve sonbahar aylarında yağmurlarla birlikte ortaya çıkan mantarlar özellikle kırsal alanlarda vatandaşların ilgisini çekiyor. Ancak ayırt edilmesi zor zehirli mantarlar ölüme varacak kadar ağır sonuçlara sebep olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar doğadan bilinçsizce toplanan mantarların tüketilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Dünya üzerinde 10 binden fazla türü bulunan mantarlar lezzetleriyle sofraların vazgeçilmezi. Ancak bazı türleri insan sağlığı üzerinde ciddi hasarlara neden olacak kadar zehirli.

Bu nedenle uzmanlar, özelikle bilgisi olmayan kişilerce doğadan toplanan mantarların tüketilmemesi konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor.

Son dönemde bölgede artan mantar zehirlenmelerine dikkati çeken Kastamonu İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, bölgede her tür mantarın kolaylıkla bulunabildiğini, bu durumun mantar zehirlenmeleri açısından büyük risk oluşturduğunu belirtti. 

"İPUÇLARI YANILTICI OLABİLİR"

Zehirli mantarların gözle ayırt edilemediğine dikkati çeken Derdiyok, "Rengi, kokusu, yetiştiği alanın çayırlık olup olmaması, kurtlu olup olmaması, salyangozların bir kısmını yemiş olması mantarın zehirli olup olmadığına dair ipucu olarak kullanılamaz.

Zehirli mantarın pişirilmesi, kurutulması, dondurucuda saklanması ya da sirkeli suda bekletilmesi, zehrinin etkisini yok etmez. Mantarın yanında yoğurt yenmesi de yaygın inanışın aksine zehirlenmeyi engellemez. Dolayısıyla mantar zehirlenmesinden korunmak için tek etkili yol, doğal ortamlarda yetişen mantarları tüketmemektir." ifadelerini kullandı. 

"ÖLÜME VARAN CİDDİ SONUÇLARI VAR"

Mantar zehirlenmesinin ciddi sonuçlar ortaya çıkarabileceğini vurgulayan Derdiyok, şunları kaydetti: 

"Böbrek ya da karaciğer nakli gerektirecek, kişiyi komaya sokacak ve ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar da oluşabileceği bilinmelidir. Sağlıklı şartlarda üretilip paketlenen kültür mantarları ise zehir bulundurmaz.

Dolayısıyla tüketilmesi güvenlidir. Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını korumak için mantar toplamayı aktivite olarak görmemeniz, zehirli olma ihtimali bulunan doğal ortamlardan toplandığını bildiğiniz mantarları tüketmemeniz, riskli durumlarda hızlıca sağlık kuruluşlarına başvurmaktan çekinmemeniz önem arz etmektedir." 

"BELİRTİLER 2 İLA 6 SAAT ARASINDA ORTAYA ÇIKAR"

İnebolu Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Aytaç Nergiz ise mevsimsel şartlar itibarıyla mantar tüketiminin arttığına işaret etti. 

Doğal ortamda yetişen mantarların tüketilmesi nedeniyle ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelerin yaşanabildiğinin altını çizen Nergiz, şunları kaydetti: 

"Zehirlenme belirtileri mantarların yenmesinden 2 ila 6 saat sonra ortaya çıkar. Bunlar genelde bulantı, kusma, baş dönmesi, tansiyon düşmesi, ağızda metalik tat, çarpıntı, yüzde ve boyunda kızarıklık ve ilerleyen saatlerde karaciğer fonksiyonlarında bozulma oluşturmakta ve bu durum ölümle sonuçlanabilmektedir.

Bu belirtilerin görülmesi halinde mantarı tüketen vatandaşların hızlıca bulundukları bölgedeki sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir."