Devlet Memurları Kanunu nedir? Düzenleme TBMM’den geçerek maddeleşti
Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan düzenlemeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek maddeleşti. Düzenlemeyle birlikte, 8 yıl boyunca rastgele bir disiplin cezası almayan memurlara tanınan ek kademe hakkının, kontratlı statüden memur takımına geçenler için de geçerli olmasına karar verildi. Ayrıntılar haberimizde...
TBMM Genel Kurulu, devlet memurlarına ait düzenlemeleri içeren kanun teklifini kabul etti. Böylelikle Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikler onaylanarak maddeleşti. Buna nazaran, 8 yıl disiplin cezası almayan ek kademe hakkı artık kontratlı statüden takıma geçenler için de geçerli olacak. Ayrıyeten isteği dahilinde memurluktan istifa eden şahısların haklarında güvenlik soruşturması yapılması ve iki kezden fazla olmamak kaydıyla misyonuna iadesi yapılabilecek.
AYLIKSIZ MÜSAADE HAKKI
Yabancı memleketlerin resmi kurumları yahut memleketler arası kuruluşlar yanında kelam konusu nitelikte olabilecek ve Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek milletlerarası kuruluşlarda misyon almak isteyen memurlara da aylıksız müsaade verilebilecek. Böylelikle rastgele bir mali ek külfet oluşmadan kamu vazifelilerinin ülkenin ulusal menfaatleri ve kamu faydası yanında kendi mesleksel gelişimleri bakımından da faydalı olabilecek çalışmalara katılabilmesi imkanının genişletilmesine yönelik düzenleme yapılmış olacak.
İSTİFA EDENLERE GERİ DÖNME HAKKI
375 sayılı Kanun Kararında Kararname'nin ilgili hususları kapsamında yer alan yönetici misyonlarından alınıp yahut bu vazifeleri sona erip ilgili takımlara ataması yapılan ya da anılan Kanun Kararında Kararnamenin süreksiz hususu uyarınca ilgili takımlara ataması yapılan yahut atanmış sayılan ve bilahare bu takımdayken bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten sonra memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden tekrar memurluğa dönmek isteyenler, haklarında güvenlik soruşturması yapılması ve 2 kezden fazla olmamak kaydıyla bu kararda yer alan öbür kurallar aranmaksızın ve ayrıca bir sürece gerek kalmaksızın ayrıldıkları takımlarına, ayrılmadan evvelki özlük hakları korunarak başvurmalarını takiben en geç 3 ay içinde atanacak. Bu karara nazaran atananların takımları diğer bir sürece gerek kalmaksızın ihdas edilmiş ve kurumların takım cetvellerinin ilgili kısımlarına eklenmiş, bu halde ihdas edilen takımlar, rastgele bir halde boşalması halinde öbür bir sürece gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak.
Bu düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu'nda belirtilen kimi takımlara atananlar yahut atanmış sayılanlar ile 703 Sayılı Kanun Kararında Kararnamenin 221'inci hususunun ilgili kararları kapsamında TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatında "müşavir" unvanlı takımlara atananlar hakkında da uygulanacak.
Türkiye'nin üyesi olduğu milletlerarası kuruluşlarda çalışanlar ile kamu sermayeli kurum yahut kuruluşların yurt dışı ünitelerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan 6 aydan fazla yurt dışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine, bu durumun her yıl kuruma belgelendirilmesi kaydıyla 10 yılı aşmamak üzere bunların vazife müddetince aylıksız müsaade verilebilecek.
UZMAN YARDIMCILARINA YETERLİLİK SINAVI
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yapılan değişikliğe nazaran, uzman yardımcılığına atananlar, en az 3 yıl çalışmak ve istihdam edildikleri ünitelerce belirlenecek mevzularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez heyeti tarafından kabul edilmek kaydıyla yeterlik imtihanına girmeye hak kazanacak. Yeterlik sınavına girmeye hak kazananların sınavı en geç 6 ay içinde yapılacak.
Düzenleme değiştirilmeden evvelki Kanun kararları kapsamında yeterlik imtihanına girmeye hak kazanmış olup, bu kararın yürürlüğe girdiği tarih prestijiyle halen kurumlarınca ilk yeterlik sınavı yapılmamış olanlar bakımından kelam konusu imtihanın yapılması için öngörülen 6 aylık müddet, hususun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayacak.
Sözleşmeli işçi statüsünden memur takımlarına atananlara, rastgele bir disiplin cezası almamaları kaydıyla ek kademe verilmesini sağlayan düzenleme, daha evvel kelam konusu statü geçişini kararda belirtilen kanunlar çerçevesinde yapanlara, geçmişe dönük faydalandırılmaksızın uygulanacak.
Kanunla, Vergi Metot Kanunu'nun "Mücbir Sebeplerde Gecikme" kararında değişikliğe gidiliyor. Buna nazaran, Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle; bölge, vilayet, ilçe, mahal, organize sanayi bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, sanayi bölgesi, hür bölgeler üzere bölgeler yahut afete maruz kalanlar prestijiyle; mükellefiyet ve vergi tipi, vergilendirme ve defter tutma yolu, faaliyet konusu, iş yerleri, kesimler, etkin toplamı, öz sermaye toplamı, satış hasılatı, çalıştırılan hizmet erbabı sayısını birlikte yahut farklı başka dikkate alarak zorlayıcı sebep hali ilan etmeye; bu müddette vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları; vergi çeşidi ve vergilendirme devri prestijiyle bu karar kapsamında belirlenen kriterler ile faaliyete devam edilip edilmediğini birlikte yahut başka farklı dikkate alarak belirlemeye yetkili olacak.
MÜCBİR SEBEPLERE 3 AY SINIRI
Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde zorlayan sebep, bu durumun oluştuğu tarihin rastladığı ayı izleyen üçüncü ayın son günü prestijiyle bitmiş sayılacak. Bakanlık, bu süreyi zorlayıcı sebep halinin oluştuğu tarihin rastladığı ayı izleyen 18. ayın sonunu geçmemek kaydıyla uzatabilecek; bu yetkisini, vergi çeşitleri ve iş yerleri prestijiyle beyannamelerin toplulaştırılması, yeni beyanname verme müddetleri belirlenmesi ve beyanname verme zorunluluğunun kaldırılması formunda de kullanabilecek.
Vergi Yordam Kanunu'na eklenen hususla, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen zelzeleler nedeniyle zorlayan sebep hali ilan edilen Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay vilayetleri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, sarsıntı tarihi prestijiyle mükellefiyet kaydı bulunan ve 30 Kasım 2024'te zorlayıcı sebep hali sona eren mükelleflerin zorlayıcı sebep halini, 1 Aralık 2024 tarihinden itibaren her seferinde 6 ayı geçmeyen mühletler halinde bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.