Dev bankada zimmet skandalı: Müşterinin paralarını çantasına attı!

Begüm ŞENKARA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, banka çalışanı N. I. (28) hakkında zimmetine, toplamda 10 bin TL para geçirdiği gerekçesiyle hazırlanan iddianame tamamlandı.

İddianameye göre, Kasım 2019’da N. I.’nın çalıştığı kasada 10 bin TL eksik çıkınca, bankanın teftiş kurulu harekete geçti. Başlatılan incelemenin ardından, banka çalışanının zimmetine para geçirdiği tespit edildi. Banka, N. I.’nın işine son verdi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yürütülen savcılık soruşturması sonrası hazırlanan iddianamenin devamında bankacı N. I. hakkında “zimmet” suçundan 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası talep edildi.

YANILTICI BİLGİ VERDİ
İddianamede yer verilen teftiş kurulu raporunda, ana kasa görevlisinin söz konusu parayı göz ucuyla sayarak, sanık konumundaki N. I.’nın işlemine onay vermesi de hatalı bulundu. Raporda, zimmetle suçlanan N. I.’nın olaydan sonra kasadaki eksik tutar hakkında yanıltıcı bilgiler verdiği kaydedildi.

İŞ İNSANI 120 BİN TL GETİRDİ
İddianamede, olay gününe ait kamera kayıtlarının incelendiği belirtildi. Kayıtlarda, bankanın devamlı müşterisi iş insanı E. A.’nın, şüpheliye parça parça toplamda 120 bin TL verdiği ve bankacı N. I.’nın banknotları sayma makinasından geçirdikten sonra, ayırdığı banknotlardan toplamda 10 bin TL’lik bir deste oluşturduğu görüldü.

PARANIN 10 BİN LİRASINI ÇANTASINA ATTI
Ayrıca, N.I.’nın şüpheli hareketleri ve ayırdığı desteyi gün sonuna kadar ana kasaya teslim etmemesi de kamera kayıtlarında dikkat çekti. Kayıtlarda, mesai saati bitiminde şüpheli temsilcinin kasa kapanışlarını beklediği ardından desteyi kol çantasının içine koyarak zimmetine geçirdiği ortaya çıktı.

BANKA ÇALIŞANININ SAVUNMASI PES DEDİRTTİ!
İddianamede, sanık N.I.’nın savunması da yer verildi. Sanık, “Kasamda ki 10 Bin TL açığı fark edince durumu yetkiliye bildirdim. Fişlere ve makbuzlara baktım. Yüksek tutarlı 3 veya 4 işlemim vardı. Etrafı araştırdık, dolaplara ve çöplere baktık, çantalarımızı kontrol ettik. Sonra, nasılsa bulunur dedik ve işten çıktık. Ben kendimden o kadar eminim ki içim çok rahat nasıl olsa sıkıntı çözülür ortaya çıkar diye düşünüyorum. Ben kendimden çok eminim” dedi.

‘PARAYI ALMADIM MOBBİNGE UĞRADIM’
Sanığa çıkarıldığı mahkemece gerçekleştirdiği zimmet eylemiyle ilgili sözü soruldu. N.I. kamera kayıtlarında parayı zimmetine geçirdiği tespit edilmesine rağmen “Benim oradan çantamı alıyor olmam suç işlediğim anlamına gelmez” dedi. Ayrıca savunmasında işe yeni başladığını ve banka tarafından mobbinge uğradığını da söyledi.

Hazırlanan iddianame, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sanık N. I., “Zimmet (Bankacılık Kanununa aykırılık)” suçundan 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.