CUMA HUTBESİ | 9 Haziran Cuma hutbesi yayınlandı! Cuma hutbesinin konusu ne? Diyanet…

Diyanet İşleri Başkanlığı, 9 Haziran Cuma hutbesini yayımladı. Cuma namazı için mescitlere gidecek olan müminlere okunacak hutbe merak ediliyordu. Arama motorlarından Cuma hutbesinin konusu araştırıyor. Pekala, 9 Haziran Cuma hutbesi konusu nedir? Ayrıntılar haberimizde...

CUMA HUTBESİ KONUSU - Diyanet İşleri Başkanlığı, 26 Mayıs Cuma hutbesini resmi internet sitesinden yayınladı. Cuma namazına gidecek olan vatandaşlar, arama motorlarında "Cuma hutbesinin konusu ne?" ve "9 Haziran Cuma hutbesi konusu" gibi cümleleri araştırıyor. 9 Haziran Cuma hutbesinin konusunu araştırıyor. Pekala, 9 Haziran Cuma hutbesinin konusu ne? İşte "Birlik ve Beraberlik Ruhu" başlığıyla yayınlanan Cuma hutbesinin ayrıntıları...

RABBİMİZ ETRAF İLE BİZLERE NE ÖĞRETİR?

Muhterem Müslümanlar!

Sahabenin önde gelenlerinden Ebu'd-Derdâ (r.a) bir gün fidan dikiyordu. Onu gören biri, bu işin dünya malına düşkünlük manasına geldiğini zannederek, "Allah Resûlü'nün arkadaşı olduğun halde sen de mi bu türlü yapıyorsun?" dedi. Bunun üzerine Ebu'd-Derdâ (r.a), Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in şu hadis-i şerifini ona hatırlattı: "Her kim bir ağaç diker de ondan bir insan veyahut Allah'ın yarattığı rastgele bir canlı yerse bu, o kimse için bir sadaka olur."

Aziz Müminler!

Kâinat, Allah'ın yoktan var ettiği ve bizlere bahşettiği bir nimettir. Allah'ın mülkünde ve hâkimiyetinde olan, imar ve ihya sorumluluğunu üzerimize yüklediği bir emanettir. Allah'ın varlığını ve birliğini gösteren bir hakikat kitabıdır. Hakikaten Rabbimiz bu gerçeği Kur'an-ı Kerim'de şöyle haber vermektedir: "Gökleri, yeri ve bu ikisi içinde yaydığı canlıları yaratması, Allah'ın varlığının kanıtlarındandır." Cenâb-ı Hak, hassas bir istikrar ve sistem ile yarattığı kâinatın kendisinin yapıtı olduğunu bizlere öğretmektedir. Hayat bulduğumuz bu âlemi ve içindekilerini yaratanın, yaşatanın ve yönetenin kendisi olduğunu hatırlatmaktadır.

Kıymetli Müslümanlar!

Çevresine ibret nazarıyla bakan insan, göklerin direksiz durmasında, yeryüzünün yaşamaya elverişli kılınmasında, kâinatın kusursuz işleyişinde birçok hikmetler görecektir. Gökten inen yağmurla hayat bulan topraktan türlü türlü bitkiler yetişmesinde, can dostlarımız hayvanların birbirinden hoş imajlarında ve bizlere sundukları sayısız yararlarda kaç ibretler bulacaktır.

Değerli Müminler!

İnsan, kâinatı keşfettikçe kendini keşfeder. Dünyayı tanıdıkça yaratılış gayesini daha yeterli kavrar. Etrafını anladıkça nereden geldiğini ve nereye gideceğini idrak eder. İnsan, suyu hayatın kaynağı olarak bildiği kadar, kendisinin de bir damla sudan yaratıldığını düşündüğünde tevazu sahibi olur, kibirden arınır. Meskenini güneşin ışığına ve ısısına açtığı üzere gönül hanesini de İslam'ın çağlar aşan aydınlığına açtığında yeterliliği dünyaya hâkim kılar. Yemyeşil vadilerin, masmavi denizlerin, yıldızlarla bezenmiş göklerin kâinatın süsü olduğunu idrak ettiği üzere hayâ ve iffetin de ruhun süsü olduğunu fark ettiğinde hoş ahlakı kuşanır, huzura erer, gerçek memnunluğu elde eder.

Aziz Müslümanlar!

Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor;

"İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde nizam bozuldu." Bu ayet-i kerimede belirtilen hakikati bugün hepimiz açıkça görüyoruz. Günümüzde yaşanan etraf felaketleri, sorumluluklarımızı ihmal etmemizden kaynaklanıyor. Her gün, bir canlının daha jenerasyonunun tükendiğine dair haberler duyuyoruz. Tabiattaki doğal ömür alanları yalnızca fotoğraflara husus olacak kadar azalmış durumda. İhmal ve kusurlarımızdan ötürü ormanlar kaybolmaya, topraklar çölleşmeye, su kaynakları yok olmaya başladı. Meğer etrafımızda yer alan her varlık Allah katında pahalıdır ve kendi lisan-ı haliyle Allah'ı zikretmektedir. Büyük Rabbimiz bu hususu bize şöyle haber vermektedir:"Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar Allah'ı tesbih ederler."

Öyleyse Değerli Müminler!

Yaratılan her varlığa Yaratandan dolayı bedel verelim. Kâinat kitabını, hikmet, tefekkür ve ibretle okuyalım. Kaynaklarımızı ölçülü kullanalım, israf etmeyelim. Şanlı Allah'ın âleme koyduğu hassas dengeyi gözetelim ve koruyalım. Etrafımıza karşı sorumluluğumuzu ibadet şuuruyla yerine getirelim. Kâinatın yegâne sahibinin Rabbimiz olduğunu, bizim ise emanetçi olduğumuzu aklımızdan çıkarmayalım. Unutmayalım ki, etrafımız atalarımızdan bize bir miras, bizim de çocuklarımıza bırakacağımız eşsiz bir emanettir.