‘Çözüm süreci’ iddialarıyla herkesin nabzı alınıyor

MHP lideri Bahçeli'nin DEM Partili vekillerle el sıkışması ve 'yeni dönem' sözleri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un anayasanın üçüncü maddesine ilişkin tepki çeken çıkışı, son olarak yeni bir 'çözüm süreci' iddiası... DEM Parti, terör örgütü elebaşı ile görüşme yapılıp yapılmadığına dair bir bilgi olmadığını ileri sürdü. SÖZCÜ muhabiri Altan Sancar, Ankara kulislerinde konuşulanları aktardı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti milletvekilleri ile meclis açılında tokalaşması ve ardından iktidar tarafının yumuşayan söylemleri "çözüm süreci" tartışmalarını yeniden gündeme taşırken DEM Parti TBMM Grup Başkanvekilleri Gülistan Koçyiğit ve Sezai Temelli Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Koçyiğit pozitif sözlerden çözüm süreci çıkmayacağını, çözüm için cesaret etmek ve adım atmak gerektiğini söyledi, ortada şu anda böyle bir gündem olmadığını ve bu konuyu tartışmanın da anlamsız olduğunu ileri sürdü.

DEM PARTİ, İMRALI'YI İŞARET ETTİ

Temelli ise "Yeni bir süreç yaşanacaksa muhatap İmralı" dedi. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile bir görüşme trafiğinin başlayıp başlamadığına dair bir bilgi olmadığını bildiren Temelli "Telefon trafiği var mı? Yoksa herhangi bir görüşme trafiği başladı mı başlamadı mı? Bunlarla ilgili bizde bir bilgi yok. Dolayısıyla bizim dışımızdaki gelişmeler üzerine yorum yapmamız mümkün değil. Bu konuda İmralı muhatap. Bir süreç başlayacaksa buyurun muhatap orada. Ama ikinci bir muhatap var o da Meclis'tir. Biz de Meclis'in bir partisiyiz. Müzakere süreci başlayacaksa DEM Parti sorumluluk hazır" ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMETİN KAFASI NE DEĞİL" 

SÖZCÜ TV'de yayınlanan Can Coşkun ile Gündem Masası programına katılan Sözcü Muhabiri Altan Sancar, 'yeni çözüm süreci' iddialarına dair konuştu.

Sancar, şunları söyledi:

- Şunu çok iyi biliyoruz, istihbarat görüşürüz, herkesle görüşür. Eğer kasıt Öcalan ile istihbaratın görüşmesiyse burada bir olağandışılık görmüyorum. Esas mesele masadaki konunun ne olduğu. DEM Partililer uzun süredir haber alamadıklarını söylüyorlar. Kamuoyuna son haber gönderdiğinde bir ikna çalışmasına dair imaların olduğunu ancak bunun çerçevesinin ne olduğunun belli olmadığını dile getirdi diyorlar. DEM Parti "Somut ne adım atacaksanız?" sorusunu sormaya devam ederken bir avukat ya da aile görüşünün gerçekleşmesi çabasında olduklarını görmek mümkün.

- Hükümet kanadında henüz kafa netleşmemiş durumda. Mehmet Uçum'un açıklaması doğru. 'Çözüm Süreci' gerçekleştirilecekse bunun 2015 ve öncesindekilere benzer olmayacağı aşikâr. Belli ki yeni bir aşama var. DEM Parti'yi diğer yapılardan ayırıp başka bir yere konumlandırmak, diğer yapılarla ilgili kısmı da sadece devlet üzerinden çözmek. 

- Öncekine benzemeyeceği kesin. Henüz olgunlaşmış bir süreç yok. Aramadığım kimse kalmadı. Herkes şunu söylüyor: Şu an hiçbir şey yok aslında. Sadece tartışılıyor ve tartıştırılıyor. Ve herkesin nabzı alınmaya çalışıyor. Başka hiçbir şey yok aslında.