CHP’li Gürer: Emekliler kıyma alabilmek için gün doğmadan Et ve Süt Kurumu’nun kapısında kuyruğa giriyor

"Emeklilerin kamu misafirhanelerinde özellikle büyük kentlere hastane için geldiklerinde dört gün boyunca ücretsiz kalmalarının yolu açılmalıdır"

T24 Ekonomi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Ülkemizde emeklilik sistemiyle ilgili ciddi sorunlar var. Cumhurbaşkanı 2024 yılını 'Emekliler Yılı' ilan etti. Ancak bu yıl emeklilerin mutlu olmadığı bir yıl olarak tarihe geçti. Emekliler geçim sıkıntısı yüzünden çarşı pazara çıkamaz durumda, kahvehanede ikinci çayını içemez noktaya düştü. Emekliler Halk Ekmek kuyruklarında ekmek almak zorunda kalırken kıyma alabilmek için gün doğmadan Et ve Süt Kurumu'nun kapısında kuyruğa giriyor" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, emeklilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Emeklilerin refahının dünyanın en alt sıralarında olduğunu ifade eden Gürer, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini söyledi.

"Emekli maaşı yoksulluk ve açlık sınırı altında kalmakta"

Ömer Fethi Gürer, şunları kaydetti:

"Ülkemizde emeklilik sistemiyle ilgili ciddi sorunlar var. Cumhurbaşkanı 2024 yılını 'Emekliler Yılı' ilan etti. Ancak bu yıl emeklilerin mutlu olmadığı bir yıl olarak tarihe geçti. Emekliler geçim sıkıntısı yüzünden çarşı pazara çıkamaz durumda, kahvehanede ikinci çayını içemez noktaya düştü. Emekliler Halk Ekmek kuyruklarında ekmek almak zorunda kalırken kıyma alabilmek için gün doğmadan Et ve Süt Kurumu'nun kapısında kuyruğa giriyor. Torunlarına harçlık veremediği, tatile gidemediği, açlık sınırının altında bir yaşama mahkum edildiği bir yılı geride bırakmış oluyor. Ülkemizde ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ile geçinmeye çalışan 16 milyon 437 bin kişi bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli aylığı alan yurttaş sayısı ise 12 milyon civarında. Bu kişilerin yüzde 70'i işçi, yüzde 15'i Bağ-Kur'lu, yüzde 15'i ise memur emeklisidir. En düşük emekli aylığı 2024 yılı itibarıyla 12 bin 500 liraya çıkartılmış ancak bu rakam yoksulluk ve açlık sınırı altında kalmaktadır.

"Evi olmayan emekliye kira yardımı, yakacak yardımı yapılmalı"

2020 yılında geçinemediği için çalışmak zorunda kalan emekli sayısı 747 bin iken bu rakam bugün 2 milyon kişiye yükselmiştir. Üstelik ek iş ve kayıt dışı çalışan emekliler bu rakama dahil değildir. 2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde net asgari ücret 184 lira, en düşük işçi emekli aylığı 257 liraydı. Asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan emekli maaşı bugün asgari ücretin yüzde 26 altına inmiştir. Ülkemiz Arjantin, Filipinler gibi dünyadaki en kötü emeklilik sistemi olan ülkeler arasında yer almaktadır. En düşük emekli aylığı asgari ücret bandına yükseltilmelidir ve kademeli olarak tüm emekli maaşlarında düzenlemeye gidilmelidir. Emeklilerin bayram ikramiyeleri de asgari ücret kadar olmalıdır. Sağlık hizmetlerinde katkı payları tamamen kaldırılmalıdır. Evi olmayan emekliye kira yardımı, yakacak yardımı yapılmalıdır. Ayrıca emeklilerin kamu misafirhanelerinde özellikle büyük kentlere hastane için geldiklerinde dört gün boyunca ücretsiz kalmalarının yolu açılmalıdır. Emeklilerin insanca bir yaşam sürdürebilmesi için bu talepler mutlaka yaşama geçirilmelidir." (ANKA)


Günün öne çıkan haberleri












'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey