Cengiz’in madeni için köylünün tarlasına el koyuyorlar
Kaz Dağları’nda rant uğruna 1 milyon ağaç kesildi.Şimdi sıra köylünün geçim kaynağı tarlasına geldi. Halk, “Arazimi vermem” diyerek Cengiz’e rest çekti.
BAHAR KURŞUN
Çanakkale Kaz Dağları’nda Cengiz Holding’e ait Halilağa Altın ve Bakır Madeni için köylünün arazisi elinden alınmak isteniyor. Enerji Bakanlığı, maden sahasında kalan Hacıbekirler ve Muratlar köylerinde 263 bin 605 metrekare alan için “Kamu yararı” diyerek kamulaştırma kararı aldı. Valilik satış pazarlığı için komisyon kurdu.
SATMAYANA DAVA
Köylüler, tarlasını Cengiz’in madenine satsın diye ikna edilmeye çalışıldı. Satışı kabul etmeyenler aleyhine dava açıldı. Tarlaları zorla elinden alınmak istenen köylüler önceki gün Bayramiç Adliyesi’ndeydi. Kamulaştırma kararının iptali için dava açan yöre halkı şunları söyledi: “Tarlalarımızı altın madenine satıp da aç mı sürünelim! Biz tarlalarımızı ekeceğiz, biçeceğiz, meralarımıza hayvanlarımızı yayacağız. Köyümüzü talan ettiler. Hacıbekirleri yok etmeye çalışıyorlar.”
‘TEHDİT ETTİLER’
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Önce şirket, arazileri almak istedi. Köylüler tehdit edildi. Satmak istemeyenler için de kamulaştırma kararı çıkarıldı” dedi. Kazdağları Ekoloji Platformu Koordinasyonu’ndan Füsun Kayra ise şunları söyledi:
GEÇİM KAYNAKLARI
“Yaklaşık 250 dönüm arazi, maden için köylünün elinden alındı. Araziler için ödenen para 45 ila 80 bin lira. 11 köylüye ait 70 dönüm araziyi daha kamulaştırıp almak istiyorlar. Buralar halkın mera olarak kullandığı, ekip biçtiği yerler. Geçim kaynakları. Madene 500-700 metre mesafede. Daha önce tarlalarını Cengiz’e satan köylüler de şimdi pişman oldu. Orman kıyımına karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.”
‘Felaketin hesabını verin’
Madene karşı direnen Çanakkale’de dün “Güçlü madencilik, güçlü Çanakkale” başlığıyla sektör buluşması yapıldı. Çevreciler etkinliği protesto etti. “Her ağacı tek tek savunacağız”, “Kaz Dağları için diren” yazılı döviz ve pankartlar açıldı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Vahşi madencilikle, köylerimiz haritadan silinmekte, dağlarımız, ormanlarımız, su kaynaklarımız yok edilmektedir. Önce Gümüşhane’de, Giresun’da, Erzincan İliç’te yaşattığınız felaketlerin hesabını verin. Çanakkale’nin potansiyeli birilerinin iştahını kabartmış. Ama Çanakkale’nin üstü, altından değerlidir. Cengiz Holding’e sesleniyoruz. Ağaçlarımızı haksızca, hukuksuzca katlettin. Çanakkale Zaferi’yle bir devrin battığı bu topraklarda duracaksın, seni durduracağız.”
1000 kadın çağrısı
Kadınlar, Kaz Dağları için “1 kadındık 1000 kadın olduk” sloganıyla birleşiyor. 53 gündür doğa talanına karşı duran kadınlar, “Madenler için sadece ormanlar değil geleceğimizi de yok ediyorlar” diyerek herkesi yarınki eyleme desteğe çağırdı.
Katliamın bilançosu
-Kaz Dağları’nın yüzde 79’u maden ruhsatlı.
-Yüzde 41’inde aktif madencilik yapılıyor.
-Cengiz, 6 bin dönüm alanda maden arıyor.
-Bunun 5 bin 200 dönümü ormandan oluşuyor.
-1 milyondan fazla ağaç maden için kesildi.