Çarpıcı sosyal medya araştırması: Mutluluğu artırıyor

Facebook hesaplarını devre dışı bırakan kişilerin, hesabını kapatmayanlara kıyasla daha mutlu oldukları belirlendi.

Yeni bir araştırmaya göre, Facebook'u devre dışı bırakmak insanın mutluluğunu artırıyor, ancak siyasi gelişmelere yönelik daha az fikir sahibi olunuyor.

Euronews'in aktardığı habere göre Fransa'daki Sciences Po Siyasi Araştırmalar Merkezi'ndeki araştırmacılar, 2022 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında 2.200'den fazla kişiyle yaptıkları anket sonucunda, bu durumun siyasi kutuplaşmayı etkilemediğini tespit etti. Ankete katılanların yarısı, iki turda gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Facebook hesaplarını bir ay süreyle devre dışı bıraktı.

Bu kişiler arasında iki alt grup oluşturulurken, bunların yarısına gelişmelerden haber verilmiş, diğer yarısı sadece hesaplarını kapatmıştı. Gönderilen haberler, daha sağlıklı dijital alışkanlıkları teşvik etmek için mesajlardan oluşuyordu.

Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan araştırma makalesinde, katılımcılara farklı duygularla ilgili anketler uygulandı ve elde edilen bulgular araştırmacıların bir refah endeksi oluşturmasında kullanıldı.

Çalışmanın sonunda, sadece hesabını kapatan gruptaki katılımcılar, mütevazı da olsa, neşe, tatmin ve yaşam memnuniyetleri gibi soruları, diğer gruptakilere kıyasla daha yüksek olarak değerlendirdi. Araştırmacılar ayrıca katılımcıların son gelişmeler hakkındaki bilgilerini de test etti. Deneyin sonunda, hesaplarını devre dışı bırakan kişilerin siyaset hakkında daha az bilgili olduğu görüldü.

Metinde, "İlginç bir şekilde, Facebook'u devre dışı bırakan insanların spor ve eğlence gibi konular hakkındaki bilgilerinde bir değişim olmadı" denildi.

Sosyal medya kullanımı ve mutluluk arasındaki bağlantı, 2020'de ABD'deki seçimler ve 2019'da Bosna-Hersek'teki Srebrenitsa soykırımı anma dönemi sırasında yapılan önceki iki çalışmada gündeme gelmişti.