Çarpıcı iddia: İsrail, saldırı öncesi İran’a haber verdi

İsrail'in İran'daki askeri bölgelere düzenlediği saldırılar "Orta Doğu'da büyük savaş" korkusunu yeniden gündeme taşırken ABD basını çarpıcı bir iddiayı ortaya attı.

İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırısına misilleme olarak askeri hedeflere yönelik saldırılar düzenlediğini duyurması Orta Doğu'da zaten yüksek olan tansiyonu yeniden artırdı. 

İsrail ordusu, "Son aylarda devam eden saldırılara yanıt olarak, şu anda İran'daki askeri hedeflere hassas saldırılar düzenlenmektedir" açıklamasında bulunurken ABD de İsrail'e destek verdi. 

ABD basını ise İsrail'in saldırısıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı. Axios sitesinin haberine göre, İsrail saldırı öncesinde İran'ı uyararak ayrıntı vermeden hangi noktaları vuracağını da bildirdi.

Axios'a konuşan üç kaynak, İsrail'in dün İranlıları saldırı düzenleyeceği ve yanıt verilmemesi konusunda uyardığını aktardı. Kaynaklar, İsrail'in gerilimin artmasını ve İran'la karşılıklı saldırıların sürmesini önlemek için bu adımı attığını belirtti.

Bir kaynak, İsrail'in İranlılara mesajında "genel olarak hangi noktalara saldıracağını ve saldırmayacağını" ilettiğini söyledi. Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldcamp'ın da İsrail'in mesajının iletilmesine aracılık ettiği kaydedildi.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, bu sabah yaptığı açıklamada, "Bu, İsrail ve İran arasındaki doğrudan askeri adımların sonu olmalı" dedi.

ABD'li yetkililer, İran'ın önümüzdeki günlerde İsrail'e "sınırlı bir yanıt" vermesini beklediklerini, böylece İsrail ve İran arasında bir süredir devam eden karşılıklı saldırıların sona ereceğini düşündüklerini dile getirdi.