Birleşmiş Milletler İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin ilk Türk üyesi Büyükelçi Erdoğan İşcan, tekrar göreve seçildi

T24 Haber Merkezi Dışişleri Bakanlığı’nın meslekten yetişen en kıdemli diplomatlarından olan T24 yazarı Erdoğan İşcan, bir kez daha Birleşmiş Milletler (BM) İşkencenin Önlenmesi Komitesi üyeliğine seçildi. Komite tarihinde Türkiye'yi temsil eden ...

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanlığı’nın meslekten yetişen en kıdemli diplomatlarından olan T24 yazarı Erdoğan İşcan, bir kez daha Birleşmiş Milletler (BM) İşkencenin Önlenmesi Komitesi üyeliğine seçildi.

Komite tarihinde Türkiye'yi temsil eden ilk isim olan İşcan, dört sene daha görevini sürdürecek.

İşcan, üyelik için tüm üye ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla yapılan seçimlerde 79 oy barajını 86 oyla geçerek tekrar seçildi. 5 üyelik için 16 adayın yarıştığı seçimi İşcan, en ön sıralarda bitirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın İşcan'ın tekrar seçilmesiyle ilgili yaptığı açıklama şöyle: 

Birleşmiş Milletler (BM) İşkence ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme’nin denetim organı olan İşkenceye Karşı Komite’de 2024-2027 döneminde görevlendirilecek üyelerin belirlenmesi amacıyla bugün (19 Ekim 2023) Cenevre’de yapılan seçimlerde, ülkemizce aday gösterilmiş olan Emekli Büyükelçi Erdoğan İşcan Komite üyeliğine yeniden seçilmiştir.

BM İşkenceye Karşı Komite’de 2020 yılından bu yana görev yapan Emekli Büyükelçi İşcan, Komite’de bu yıl sonu itibarıyla boşalacak 5 üyelik için 16 adayın yarıştığı seçimleri en ön sıralarda kazanmıştır.

Bu başarı, insan hakları ve çok taraflı diplomasi alanında derin bilgi ve tecrübeye sahip Emekli Büyükelçi İşcan’ın BM İşkenceye Karşı Komite’nin çalışmalarına sağladığı katkıların ve ülkemizin insan haklarının korunması ile geliştirilmesine yönelik uluslararası çabalara verdiği desteğin bir yansımasıdır.

Emekli Büyükelçi İşcan’ın BM İşkenceye Karşı Komite’ye önemli katkılar sağlamaya devam edeceğine inanıyor, kendisine başarılarının devamını diliyoruz.

İşcan: İnsan hakları, insan onurunun temelidir

İşcan, üyeliğini açıkladığını duyurduğunda kaleme aldığı yazıda, ''İnsan hakları, insan onurunun temelidir. İnsanlığın küresel olarak ortak isteği korku, ayrımcılık ve baskının olmadığı toplumlarda yaşamaktır. İşkence, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdittir. İşkencenin yasaklanması, insan onuruyla bağlantılı olan insan hakları sisteminin merkezindeki değerlerdendir. İşkenceye Karşı Sözleşme ve İşkenceye Karşı Komite uluslararası insan hakları hukukunun temel bileşenlerinden biridir.'' ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan İşcan kimdir?

Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite üyesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim görevlisi Büyükelçi (E) Erdoğan İşcan, çeşitli düşünce kuruluşlarının çalışmalarına katkıda bulunuyor.

İşcan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk öğrenimi yaptı. Ekim 1978’de Dışişleri Bakanlığı’na girdi. Diplomaside 40 yılı aşan hizmeti sonunda Nisan 2019’da emekli oldu. Ekim 2019’da Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite üyesi olarak seçildi.

Türkiye’yi 2005-2009 döneminde Ukrayna’da ve 2009-2011 döneminde Güney Kore’de (aynı zamanda Kuzey Kore’ye de akredite) Büyükelçi, son olarak 2014-2018 döneminde Strazburg’da Avrupa Konseyi Nezdinde Büyükelçi/Daimi Temsilci olarak temsil etti.

Önceki görev yerleri: Doha, Frankfurt, Bonn, Viyana (silahsızlanma müzakereleri), Londra (Başkonsolos), Cenevre (Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı).

Ankara’da son olarak Dışişleri Bakanlığı genel siyasi işlerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı (2013-2014), daha önce çok taraflı siyasi işlerden sorumlu Genel Müdür (2011-2013), Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Direktörü (2001-2005) olarak görev yaptı.

İşcan’ın diplomasi kariyeri boyunca bağımsız olarak sürdürdüğü uluslararası pozisyonlar şöyle:

- Kadına Yönelik Şiddet ve ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) Taraf Devletler Komitesi Başkanı (2015-2018).

- Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi eğitim, kültür, spor, gençlik ve çevreden sorumlu Raportör Grup (GR-C) Başkanı (2017-2018).

- Demokrasi kültürü ve insan hakları alanında çalışan Norveç Kuruluşu “European Wergeland Centre” Yönetim Kurulu Üyesi (2017-2018).