BirGün yazarı: Savaşta mıyız, çocuklar neden temel haklardan yoksun eğitim almak zorunda kalıyor?

BirGün yazarı: Savaşta mıyız, çocuklar neden temel haklardan yoksun eğitim almak zorunda kalıyor?

T24 Haber Merkezi 

BirGün yazarı Selin Nakıpoğlu, ekonomik kriz nedeniyle çocukların beslenme sorunlarını kaleme aldığı yazısında; "Nitelikli eğitim hakkında kafa yormamız gerekirken çocukların okullara aç gidiyor oluşunu konuşuyoruz. Savaşta mıyız? Çocuklar neden bu koşullarda en temel haklarından yoksun olarak eğitim almak zorunda kalıyor?" ifadelerini kullandı. 

BirGün yazarı Selin Nakıpoğlu, "Boş beslenme çantaları" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Nakıpoğlu'nun yazısı şöyle: 

"Çocukların yol parası, kırtasiye, forma ve beslenme gibi harcama kalemlerini dert etmek zorunda kaldığı bir hale getirildi ülkemiz. Çocuk yoksulluğu her geçen gün yükseliyor. Beslenme çantaları boş, okullarda ücretsiz yemek ve su yok. Nitelikli eğitim hakkında kafa yormamız gerekirken çocukların okullara aç gidiyor oluşunu konuşuyoruz. Doğduklarında güvenli ve sağlıklı bir çevreye, sağlıklı gıdaya, temiz suya, bebek bezine ulaşamayarak başlayan yoksunluklar; gelişim döneminde oyuna, kitaba ve okul döneminde eğitime ulaşamamayla birlikte katmanlanarak ilerliyor ve çocukların tüm gelişim sürecini etkiliyor. Peki bunları neden yaşıyoruz? Savaşta mıyız? Çocuklar neden bu koşullarda en temel haklarından yoksun olarak eğitim almak zorunda kalıyor?

İnsan hakları ihlallerinden olan yoksulluk boğazımızı sıkarken AKP ve ortağı devekuşu gibi başlarını kuma gömmeye devam etmekte. ‘Bu ekonominin hali ne? Daha ne kadar dayanabiliriz ki, neler oluyor?’ diye sormak da yasak. Neler olduğunu anlatmaya çalışanların tepesine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı biniyor, haberlere erişim engeli geliyor. Bu yeni bir yok sayma ve toplumu baskılama politikası da değil. 2019 senesinde Bloomberg News’ de yayınlanan ‘ekonomik kriz ve döviz’ haberi sonrası Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu harekete geçmiş, içlerinde haberi yapan gazetecilerin ve habere sosyal medyada yorum yapanların da olduğu 38 kişi hakkında “devletinin ekonomik düzen ve istikrarını hedef” aldıkları gerekçesiyle dava açılmıştı. Akabinde de o iktidar kanadından sihirli cümleler gelmişti: Dezenformasyon bunlar! Dış güçlerin işi bunlar! AKP ve ortağına yöneltilen her eleştirinin arka planında olduğu iddia edilen ve kendi dev gücünün bile farkında olmayan bazı ‘dış güçler’ var. Sıkıştılar mı? Hop yolla dış güçler lafını, gitsin. Son yıllarda kıymetli Aziz Nesin’in eserlerini okumak pek aklıma gelmiyor zira hali hazırda iliklerimize kadar yaşıyoruz."

Yazının tamamını okumak için . 


İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?