Bira festivalinin garsonları 16 günde 6 bin Euro kazanıyor

Münih’teki ünlü Oktoberfest (Bira festivali) dolup taşıyor. Kucaklarında ağzına kadar dolu dev bira bardakları taşıyan garson kadınların 16 günlük geliri, masrafları düşünce 6 bin Euro’yu aşıyor. Yerel elbiseli bir kadın garson, bira taşıyarak 14 Türk’ün bir ayda kazandığı kadar kazanıyor.

Almanya'nın Münih Kenti’nde 21 Eylül günü başlayan ve 6 Ekim’de bitecek olan ünlü Bira Festivali'ne (Oktoberfest) akın büyük.

Festivale uzun kuyruklar ve bekleme süreleri damga vuruyor. Burada Almanlar’ın "Bira festivalinde beklemeyi bilirseniz, bütün yıl işlerinizi sabırla bitirirsiniz“ sözü de doğrulanıyor.

Bu yıl bir büyük bardak biranın 15,50 Euro'ya satıldığı Bira Festivali, kucağında bol köpüklü, ağzına kadar dolu büyük bira kupaları taşıyan Alman kadın garsonları ile de ünlü

YEREL ELBİSEYLE, İKİ ELDE 30 KİLO

Drindl denilen yerel kıyafet ve bazı zaman deri etekli kadın veya deri pantolonlu erkek garsonlar, ellerinde 20 ya da 30 litre birayı taşıyıp sabırsızlıkla bekleyenlere servis ediyor. Beş milyon litreden fazla biranın tüketildiği, 7 milyondan fazla ziyaretçinin gelip geçtiği çadırları, bu çoğu kadın garsonlar günde yüzlerce kez arşınlıyor. Günde 20 kilometre yol yapıyorlar.

Peki bu garson kadınlar ne kazanıyor?

Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi, konu ile ilgili kadın garsonlarla görüştü. Garsonlar, biraları stantlardan peşin satın aldıklarını ve müşterilerden parasını sonra tahsil ettiklerini anlatıyor. Bunun için başlangıç sermayeleri en az 1500 Euro. Çünkü, çalınan bira bardakları, diğer çatal-bıçak, tabak ve hatta bulaşık için bile ödeme yapıyorlar.

ELBİSESİ, KALACAK YERİ AYRI PARA

Tabii, özel olarak satın aldıkları ya da buldukları elbiseler de ayrıca para. Eğer garson Münih’li değilse, Oktoberfest zamanı, oldukça pahalı olan konaklama ücretini de karşılıyor. Yine de garsonlar, bu masraflar çıkınca 16 günde net 6 bin Euro (yaklaşık 229 bin 200 TL kazanıyor. Masrafların düştüğü bu rakamla, Türkiye’ye göre yaklaşık 14 adet aylık asgari ücret) kazanıyor. Masraflar düşülmezse, kazançları 286 bin 500 TL’yi buluyor. Bu da, 17 Türk asgari ücretlinin toplam maaşına denk geliyor.

DAHA ÇOK KAZANAN DA VAR

Kadın ve erkek garsonlar, sabah 09.00 ile 23.00 arası çalışıyor ve 16 günü çok yoğun geçiriyorlar. Yine de bu kadar süre için iyi para kazandıklarını söylüyorlar. Tabii, sadece bira satılmıyor. Oktoberfest çadırlarında şarap ve şampanya sunulan yerler de var. Oralardaki garsonların bahşişleri daha da yüksek olabiliyor. Yağmurlu havalarda ise en çok işi onlar yapıyor.