Bilim İnsanları Erkenek Fayı’ndaki Kırılmayı Kanıtladı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin faylar üzerindeki etkilerini inceleyen bilim insanları, Erkenek Fayı'ndaki kırılmayı toprak katmanlarının incelenmesiyle kanıtladı. Dokuz Eylül ve Fırat üniversitelerinden bilim insanları, TÜBİTAK ...

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin faylar üzerindeki etkilerini inceleyen bilim insanları, Erkenek Fayı'ndaki kırılmayı toprak katmanlarının incelenmesiyle kanıtladı.

Dokuz Eylül ve Fırat üniversitelerinden bilim insanları, TÜBİTAK destekli "Doğu Anadolu Fay Zonu'nun Erkenek ve Sürgü Segmentlerinin Özelliklerinin Çok Disiplinli Olarak Araştırılması" projesi kapsamında Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı Ozan köyünde incelemelerde bulundu.

Bu fayın deprem tekrarlama periyodunu bulup 6 Şubat depremlerinden önceki depremin yaşını ortaya çıkarmayı amaçladıklarını dile getiren Sözbilir, bölgenin Erkenek Fayı'nın yüzeyi parçaladığı yerlerden biri olduğuna işaret etti.

Sözbilir, şu bilgileri paylaştı:

"6 Şubat'taki ilk depremde 4 fay kırıldı. Bunlar Narlı, Erkenek, Pazarcık ve Amanos segmentleri. Bunlar Çelikhan'ın kuzeyinden, Hatay'a kadar uzanan 4 fay parçası birleşerek kırıldığı için 7,7 büyüklüğünde bir deprem oluşturdu. Son günlerde basında da depremlerde Erkenek Fayı'nın kırılmadığına dair bilgiler yer alıyor. Şu anda Erkenek Fayı üzerindeyiz. Orada hendek açtık. Erkenek Fayı'nın 6 Şubat depreminde kırıldığı kesin görülüyor, zaten yüzeyde de kırıklar var. Erkenek Fayı'nın tümünün burada kırıldığını görebiliyoruz. Dolayısıyla bu fayın yakın gelecekte artık deprem üretme şansı yok. En az 300 ile 400 yıl sonra büyük olasılıkla bir deprem tekrar edebilir. Şu anda Erkenek Fayı'ndan kaynaklanacak bir tehlikenin kalmamış olması gerekiyor."

Alınan örnekler laboratuvara gönderildi

Gölbaşı Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan da ilçede bilim heyeti tarafından hendek açılarak deprem fayları üzerinde çalışma yapıldığını, depremlerin yaşlarının ortaya çıkarılacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Orhan Pehlül - Güncel