Bilgisayarı eski olanlar yandı! 14 Ekim’den itibaren Windows paralı olacak

Microsoft, önümüzdeki süreçte Windows 10 kullanıcılarının beklemediği bir karar almış durumda. Karar en çok Windows 11'e geçemeyecek, güncel olmayan donanımlara sahip bilgisayar kullanıcılarını etkileyecek. 14 Ekim tarihinden itibaren Windows 10'u güvenli bir şekilde kullanmak için artık güncellemelere ücret ödemek gerekecek.

Microsoft, Windows 10 kullanıcıları için sürpriz bir karar aldı. 14 Ekim 2025'ten itibaren, Windows 10 güvenlik güncellemeleri için ücret ödemek zorunda kalacaksınız.

GÜNCELLEMELER PARALI OLUYOR

Windows 10’un resmi destek süresi sona ererken, Microsoft’un açıkladığı yeni plana göre, kullanıcılar güvenlik güncellemeleri için ödeme yapacak. Ticari müşteriler için başlatılacak Genişletilmiş Güvenlik Güncellemeleri (ESU) programı, ilk yıl bilgisayar başına 61 dolar, ikinci yıl bu ücretin iki katı ve üçüncü yıl ise dört katı olacak. Üç yıllık maliyet böylece toplamda bilgisayar başına 427 dolara ulaşacak.

EĞİTİM KURUMLARI DÜŞÜK ÜCRET ÖDEYECEK

Eğitim kurumları için ise çok daha uygun bir fiyatlandırma belirlendi: İlk yıl için 1 dolar, ikinci yıl 2 dolar ve üçüncü yıl 4 dolar. Böylece üç yıllık toplam maliyet sadece 7 dolar olacak.

FİYATLAR NETLEŞMEDİ

Bireysel kullanıcılar ve küçük işletmeler için Microsoft henüz bir fiyatlandırma açıklamadı. Şirket, bu detayları destek süresinin sonuna doğru paylaşacağını belirtiyor. Ancak bu durum, özellikle donanım uyumsuzluğu nedeniyle Windows 11’e geçemeyen milyonlarca kullanıcıyı endişelendiriyor.

YENİ BİLGİSAYAR ALMAYA MI ZORLUYOR?

Microsoft’un bu kararı, sürdürülebilirlik politikalarıyla çelişiyor gibi görünüyor ve kullanıcıları yeni bilgisayar almaya zorlayabilir. Uzmanlar, Microsoft'un Windows 7'de yaşanan destek süreci sorunlarını tekrarlamaması gerektiğini vurguluyor ve özellikle küçük işletmeler için daha kullanıcı dostu bir çözüm bekleniyor.