Beşiktaş’ın Konyaspor maçının ardından dikkat çeken sözler! ‘Galatasaray derbisi için uyarı! O olmasa…’


MAÇIN İLK 11’LERİ

Siyah-beyazlılar karşılaşmaya Mert Günok, Jonas Svensson, Emirhan Topçu, Felix Uduokhai, Arthur Masuaku, Cher Ndour, Gedson Fernandes, Ernest Muçi, Rafa Silva, Semih Kılıçsoy ve Ciro Immobile 11'iyle başladı. Konuk ekip ise Jakub Slowik, Nikola Boranijasevic, Adil Demirbağ, Uğurcan Yazğılı, Guilherme, Emmanuel Boateng, Riechedly Bazoer, Danijel Aleksic, Pedrinho, Yusuf Erdoğan ve Blaz Kramer ilk 11’iyle sahaya dizildi.


SEMİH KILIÇSOY 7 MAÇ SONRA 11’DE

Siyah-beyazlı ekibin genç golcüsü Semih Kılıçsoy, 7 maç sonra ilk 11’de görev yaptı. 19 yaşındaki genç golcü, siyah-beyazlı forma ile son olarak Avrupa Ligi elemelerinde oynanan Lugano maçında 11’de forma giymişti. Semih Kılıçsoy daha sonra ligde Sivaspor, Trabzonspor, Eyüpspor ve Kayserispor; Avrupa Ligi’nde ise Ajax ve Frankfurt maçlarında oyuna sonradan dahil olmuştu. Semih Kılıçsoy, milli ara öncesinde oynanan Gaziantep FK mücadelesinde ise yedek kulübesinde oturmuş ve maçta görev almamıştı.


BEŞİKTAŞ EVİNDE HATA YAPMADI

90 dakika boyunca üstün taraf olan Beşiktaş, konuk ettiği Konyaspor’u 2-0 mağlup etti. Siyah-beyazlılara galibiyeti getiren golleri 30’uncu dakikada penaltıdan Ciro Immobile ile 45+2’nci dakikada Rafa Silva kaydetti. Bu sonuçla gelecek hafta derbide Galatasaray ile karşılaşacak Beşiktaş, puanını 20 yaptı. Konyaspor ise 11 puanda kaldı.


Fanatik yazarları da Beşiktaş’ın Dolmabahçe’de 2-0 kazandığı Konyaspor maçını bugün kaleme aldıkları köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o yazılar…


SADECE İLK YARI! - ALİ ECE

Maç öncesi Cumhuriyet Bayramı temalı organizasyon harikaydı. Rafa Silva da ilk yarı boyunca topla ne zaman demarke vaziyette buluşsa harika işler yaptı: Dar alandaki muazzam driplingleri ve fark yaratan ani hız yükseltmeleri bir yana orta sahadan hücum hattına geçişlerdeki tek pas dokunuşları da müthiş kaliteliydi.


Konyaspor beklendiği gibi ön alan presiyle başlarken Gabriel’in yokluğunda Rafa’nın santrforu Immobile’den çok iç oyuncuları Ndour ve Gedson’a yaklaşarak orta sahada ekstra bir iç oyuncusu olarak pozisyon alması adeta tıkalı damarı açan bir doktor dokunuşu tadındaydı. Konyaspor ise geriden top çıkartırken Beşiktaş organize presi karşısında zorlandı, Beşiktaş’ın bundan bir gol çıkaracağı belliydi, devre sonunda Muçi kaptı Rafa yazdı. Beşiktaş’ta ilk yarının en kötüsüyse Svensson’du: Sağ stoper kademesinde Gabriel önünde de Rashica’nın ekstra defansif katkısı olmayınca çok zorlandı. Solda Masuaku final kararlarını daha iyi verebilse ilk yarıdan skor tabelasına adını yazdırabilirdi ancak en azından yaptığı sürekli bindirmelerle önündeki Semih’in açıktan ekstra forvetleşmesini sağladı, zaten ilk gol de bu şekilde oluşan penaltı pozisyonundan geldi.


MERT GÜNOK OLMASA...

Maçta ikinci yarıda özellikle 50- 65 arası Beşiktaş yeteri kadar etkili değildi. Mert Günok olmasa skor açısından da maç çok tehlikeli hale gelebilirdi. Kalan sürede Beşiktaş oyunu tekrar dengeledikten sonra hovardaca harcadığı pozisyonlar ise Lyon ve Galatasaray maçları için kötü sinyal.


BOĞUCU ATMOSFERE KISA BİR MOLA - CEM DİZDAR

Maçın ilk devresi oyun açısından dengede geçti diye düşünülebilir ancak hücum sayısı az olsa da atak yoğunluğu, dolayısıyla rakibi yıpratma bağlamında Beşiktaş hayli baskındı. İşte o tedirginlik anlarının birinde Semih hareketlendi. Boranijasevic çalımı yediğinde ayağını Semih’e uzatmak yerine eşlik koşusu yapsa ki, Adil kademedeydi, Konya açısından atağı savunmak görece kolay olabilirdi. Lakin dediğim gibi Beşiktaş’ın sayısı düşük olsa da gerek atak yoğunluğu gerek oyuncu beceri farkı bu tür defansif handikaplara yol açacaktı, o hücum da penaltı oldu. Keza Muçi baskısından gelen Rafa golü de aynı koşullarda değerlendirilebilir.


İkinci devre başlarken “İlk devreyi 2-0 önde bitirmek tehlikeli skordur” diyenlerin tezini bir kez daha test etme fırsatımız oldu! Devrenin ilk 15 dakikasındaki Konya hücumları tezi haklı çıkaracak gibi görünüyordu. Ancak 62’de Beşiktaş 4’e üç oyuncuyla hücuma çıktı ve Rafa sağa Muçi’ye değil sola pas atsa tez büyük ihtimalle bir kez daha doğrulanmamış olacaktı! Gerçi yine doğrulanmadı ya... Bu atak sonrası Konya da çekildi sahneden.


‘OYNASIN’ DEMEKLE OLMUYOR

Gedson’un başını çektiği ataklarda ilk devreye oranla daha net gol pozisyonlarına girdi Beşiktaş. Muçi bitiricilik açısından bir parça daha mahir olsa fark daha büyük olabilirdi ve böylece milli arada Van Bronckhorst’un etrafını alttan alta kuşatan o boğucu atmosfer de bir parça dağılmış olurdu. Şimdi sadece kısa bir mola vermiş oldu! Bu arada ilk 11’e çıkan Semih için de alelacele yapılan yorumların Beşiktaş takım bütünlüğü açısından pek faydalı olmadığı anlaşılmıştır sanırım. Metodik çalışmak hepimizi kurtaracağı gibi Semih Kılıçsoy’un da yolunu kısaltacaktır. Ancak bu, inatla “Oynasın” demekle olmuyor.


SEMİH VARSA HAYAT VAR - GÖKMEN ÖZCAN

Siyah-Beyazlılar, Tüpraş Stadı'ndaki gündüz maçına Cumhuriyet Bayramımız'ın büyük coşkusuyla çıktı. Semih Kılıçsoy'un haftalar sonra ilk 11'e dönüşü, tribünlerdeki coşkuyu daha da artırdı. Giovanni van Bronckhorst, 2 konudaki inadından vazgeçerek hem Semih'e sol önde görev verdi hem de Rafa Silva'yı 10 numaraya konumlandırıp hücum hattının efektifliğini maksimize etti. Semih, Rafa ve Immobile üçgeni tekrar kurulunca hücum hattında özlenen Beşiktaş geri döndü. Konyaspor ne kadar Adil Demirbağ ve Uğurcan Yazğılı'yla direnç göstermeye çalışsa da Semih, bireysel yeteneğini konuşturup elde ettiği penaltıyı Ciro Immobile'ye hediye etti ve Kartal öne geçti. Sonrasında Ernest Muçi'nin kaptığı topla buluşan Rafa Silva, son sözü söyledi.


EL FRENİNİ GVB ÇEKTİ!

Beşiktaş, 2-0 kazandığı maçı çok daha farklı bir sonuçla da bitirebilirdi. Ancak Ernest Muçi'nin bitiricilik sorunu, Artur Masuaku'nun son vuruşlar öncesindeki kararsızlığı ve Cher Ndour'un final dokunuşundaki tutukluğu sebebiyle fark 2'de kaldı. Giovanni van Bronckhorst'un oyunun son 20 dakikalık bölümünde yaptığı değişiklikler de skoru korumaya yönelikti. Yani 2-0'ı GvB istedi diyebiliriz. Musrati, Onur ve Mario gibi isimler yerine Mustafa Erhan Hekimoğlu ve Salih Uçan son bölümde şans bulsaydı tabelada 4'ü görebilirdik.


RAFA SİLVA KENDİNE GELDİ!

Ocak ayında sol öne transfer yapılana kadar bu bölge, Semih Kılıçsoy'a ait. Semih, 11'e dönünce hem skora katkı yaptı hem de Rafa Silva haftalar sonra golle tanıştı. Semih Kılıçsoy'un ilk 11'de çıktığı 5 maçta 5 gole ulaşan Portekizli yıldız, genç hücumcunun 11'de olmadığı 8 karşılaşmada ise gol atamadı. Bunun bir tesadüf olmadığı net. Semih'in 11'de oluşu, hem Immobile'nin üzerindeki ağırlığı azaltıyor hem de Rafa'ya daha efektif kullanabileceği bir oyun alanı sağlıyor. Bu da tabelaya olumlu yansıyor.


MERT, OYUNU GÜZELLEŞTİRİYOR

Yaptığı klas kurtarışlara bir yenisini daha ekleyen Mert Günok, oyunu güzelleştirmeye devam etti. Cher Ndour, maç içinde bir şık dönüşle takımını atağa kaldırsa da son bölümdeki savruk görüntüsüyle şaşırttı. GvB'nin Semih konusundaki inadı kırıldı, şimdi sırada Salih Uçan var. Salih, ön liberoda; en az Ndour ve Musrati kadar süre almayı hak ediyor.


SIRADAKİ GELSİN - ORHAN YILDIRIM

Zirve yarışı yapan Beşiktaş, zorlu maç serisine 3 puan ile başladı. Yıldız isimleri ile istediğini almasını bilen Kartal, Lyon maçı öncesi büyük moral buldu. Ancak Siyah-Beyazlılar’a bir de erken uyarı yapmak lazım. Bu taktik ve oyun anlayışı ile Fransa’da hayal kırıklığı yaşanır. Aman dikkat! Konyaspor özellikle ilk yarıda etkili oynadı. Dişe diş mücadele yaptı. Hücum futbolunu tercih edip, seyir zevki verdi.


KALİTE FARKI

Konyaspor ‘taş’ gibi takım kurmuş. Çok iyi mücadele eden. Sahanın her yerinde basan. Oyunu çirkinleştirmeyen. Ancak final vuruşları tam tersi. Beşiktaş kendini fazla zorlamadı. İdman maçı gibi oynadı. Rakipten daha az pozisyon bulmasına rağmen, devreyi iki farklı önde tamamladı. İki takım arasındaki kalite farkı direkt skora yansıdı.


Semih’in yarattığı penaltıda Immobile golünü attı: 1-0. Uzatma dakikası içinde rakip savunmanın hatasında araya giren Muçi, Silva’ya, “Al da, at” dedi. Portekizli ikramı geri çevirmedi: 2-0. Kartal, Avrupa maçını düşünerek ikinci yarı oyunu iyice rölantiye aldı. Maçın temposunu istediği gibi yönlendirdi. Konyaspor yorulup oyundan düştü. Orta alanda bocalamaya başladı. Yapılan hamleler de karşılık bulmadı. Bunu fırsata çeviren Gio’nun ekibi net pozisyonlar buldu.


Taraftarın desteği altında gol için yüklense de skoru tutmanın ötesine geçemedi. Beşiktaş’ta Silva sahanın en iyisi olarak öne çıktı. Gedson, Ndour, Immobile, Semih ve Muçi kendisine eşlik etmeye çalıştılar. Konuk ekipte ise Bazoer müthiş oynadı.