Beşiktaş’ın Fransa’daki müthiş Lyon zaferi sonrası herkes onu konuşuyor!


KARTAL, FRANSA'DA HAYATA DÖNDÜ

UEFA Avrupa Ligi’nin 3. haftasında Beşiktaş, Lyon deplasmanında 1-0 mağlup etti. Galibiyeti golü 71. dakikada Gedson Fernandes'ten geldi. Bu sonuçla birlikte Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde ilk puanlarını almış oldu. Lyon ise 3 maç sonunda 6 puanda kaldı ve ilk yenilgisini aldı.


BU SEZONUN GOLCÜSÜ GEDSON

Beşiktaş'ın Portekizli oyuncusu Gedson Fernandes, bu sezon 7. golünü kaydetti. Olimpik Lyon karşısında galibiyeti getiren gole imza atan 25 yaşındaki orta saha oyuncusu, tüm kulvarlarda 7. kez fileleri havalandırdı. Süper Lig'de 3 gol atan Gedson Fernandes, UEFA Avrupa Ligi'nde de 3'ü elemelerde olmak üzere 4 kez skor tabelasını değiştirdi.


ERSİN KALESİNDE DEVLEŞTİ

Mert Günok'un sakatlığı sebebiyle forma giymediği maçta sahaya ilk 11'de çıkan Ersin Destanoğlu, Lyon deplasmanında harika bir performans sergiledi. Frankfurt maçıçnda ıslıklanan, Lyon deplasmanında maça çıkması şüpheli olan ve fedakarlık yaparak kadroya giren Ersin Destanoğlu karşılaşmayı 8 kurtarışla tamamladı. Ersin Destanoğlu, Fabri'nin 2017'de Lyon maçında 9 kurtarış yapmasından bu yana bir Avrupa Ligi maçında en çok kurtarış yapan Beşiktaş kalecisi oldu.


13 MAÇLIK SERİYİ BEŞİKTAŞ BİTİRDİ

Lyon'u mağlup eden Beşiktaş, Fransa temsilcisinin Avrupa Ligi grup/lig aşamasında iç sahadaki 13 maçlık yenilmezlik serisini sonlandırdı.


Spor yazarları da Beşiktaş'ın Lyon deplasmanında bu sezonki ilk Avrupa galibiyetini aldığı maçı kaleme aldıkları köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o yazılar...


BEŞİKTAŞ’IN YOLU UZUN - CEM DİZDAR

Maçın ilk 20 dakikasında kendini çaresizce savunmaya çalışan bir Beşiktaş izledik. Vuruşları kaleci Ersin Destanoğlu’na nişanlayan Lyon forvetleri olmasa ilk devrede dramatik bir skor görebilirdik. Öyle ki, bir Lyon golü kıl payı ofsayta, penaltı ve kırmızı kartı ise santimlere takıldı… İkinci devre de ilki gibi başladı… Lyon tempoyu yükleyince Ersin ile karşı karşıya kalmalar ilki gibi art arda gelmeye başladı. 55. dakikada ise 4’e 2 yakalandı ‘’savunmada kalan’’ Beşiktaş savunması. O pozisyonda top direkten döndü. Udokhai’nin Emirhan Topçu açıklarını kapatma gayretleri de sürdü. 64’te hızlı hücumda Rafa Silva doğru anda doğru pası yapamayınca açısı iyice daralan Muçi topu dışarı vurdu. Olay başlamıştı… Ardından 67’de Immobile, Rafa ikilisinin gol girişimini izledik hep birlikte.


EPEY NEFES ALDIRDI

Nihayet 71’de Gedson Fernandes orta sahada doğru kurgulanmış hücumu golle tamamladı. Ardından gol olacak en az iki pozisyon daha bulduysa da Beşiktaş maçı tek gollü galibiyetle tamamladı. Yolu uzun Beşiktaş’ın.. Ama Udokhai ve Gedson’un özel performansıyla gelen bu deplasman galibiyeti Galatasaray maçı öncesinde Giovanni Van Bronckhorst’a epey bir nefes aldırdı… Ve son bir not… Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü Jorge Jesus Süper Lig için ‘’Sportif değeri yok’’ mealinden bir şeyler söylemişti. Dün akşam UEFA, birini 19.45’e koymak yerine ülkenin iki ‘’büyük takımı’’nın maçını da aynı saate koymuştu! Acaba biz ‘’Avrupa’nın en büyük altıncı ligiyiz’’ diye boşa mı böbürleniyoruz?


GÖZLERİNDEN ÖPÜYORUM - ALİ ECE

Teknik direktör Sage geçen sezon yakın tarihinin en kötü dönemini yaşayan Lyon’u çok iyi toparladı. Lyon maça yine Bielsa usulü adam adama presle başladı ve ilk yarım saat Beşiktaş’ı çok zorladı. Sage, Beşiktaş’ın son maçlarını çok iyi analiz etmiş ve sağda stoper kademesinde Gabriel, sağ önde de defansif katkısı üst düzey Rashica yokken Svensson’un nasıl sudan çıkmış balığa döndüğünü fark etmiş. Soldan hem Benrahma hem de zaman zaman Cherki ile maçın ilk bölümünde çok zorladılar.


Neyse ki kaleci Ersin uzun zamandır en iyi devresini oynadı, özellikle Benrahma’nın dar alanda Svensson’u kolayca geçtiği pozisyon sonrası Ersin’in reaksiyonu çok iyiydi. Beşiktaş kalesinde erken gol yemeyince 30’dan sonra oyunu dengeledi. Joao Mario Beşiktaş’a geldiğinden beri en iyi performansını merkez orta sahada ilk 45’te sergiledi. Hem Gedson-Ndour ikilisinin yükünü hafifletti hem de üçüncü alanda Rafa Silva’ya eşlik etti. Muçi ise yine kanat forvette dağınıktı neyse ki Masuaku Amsterdam’daki felaket performansını tekrarlamayıp Beşiktaş’ın solunu dengeleyen isim oldu.


DOĞRU HAMLE...

İkinci yarıya Masuaku daha da iyi başladı, hatta dakikalar ilerledikçe solda adeta canavarlaştı, Ersin de aynı şekilde ikinci yarıda devleşti. Kaptan Ersin’in 53’te kale dibinden Lacazette’in vuruşunu kurtarırken sergilediği kalecilik reaksiyonu mükemmeldi. O kurtarış Gedson’un Beşiktaş’ı öne geçiren golü kadar skor tabelasında etkili oldu. Sarısı olmasına rağmen Emirhan çok iyi maç çıkardı. Felix ise solak bir stoper ne kadar iyi sağ stoper oynayabilirse o kadar iyi oynadı, son 10 dakikada ise adeta hareketli bir Çin Seddi’ne dönüştü.


Giovanni hoca maça çok doğru şekilde müdahale etti: Muçi’nin o hatasından sonra Semih’i hemen yerine sokması çok doğruydu. Ayrıca ilk yarıda oyun temposunu düşürme ve sakin geçişlerle oyunu dengeleme stratejisi son derece yerindeydi. Bu galibiyette emeği geçen herkesi öpüyorum tabii ki gözlerinden!


BU GURUR HERKESİN - ATTİLA GÖKÇE (MİLLİYET)

Kaş çatmayan, öfkeyle konuşup azarlamayan, soğukkanlı hakemle başlayalım.. Alman Harm Osmers, iyi bir maç yönetti. Önce Lacazette’nin 24’te attığı gol için “beklemeye” geçti. Pozisyonun VAR incelemesinde “ofsayt” olduğuna hükmetti ve golü iptal etti. Sonrasında 29’da Emirhan’ın Lacazette’ye ceza alanı içinde (??) müdahalesine penaltı noktasını gösterdi. Ama yine anında bir incelemeye geçti VAR. Bu arada Emirhan’a da sarı kart çıktı. Evet, ikinci incelemede de müdahalenin ceza alanı dışında gerçekleştiğine karar vererek penaltıyı iptal etti. Ceza alanı dışından yapılan serbest vuruşu uzaklaştırmak pek zor olmadı.


VAR sistemi devreye girdiğinden beri ülkemizde ve yurt dışında (özellikle Avrupa’da) farklı uygulamalar görüyorum. Dün gece Osmers’in zamanı da iyi kullanarak gayet net kararlar verdiğini gördüm. Bizdekiler de hızlanıp soğukkanlı karar aşamasına geçerler mi? Elbette. Niye olmasın! Evet, Beşiktaş şanslıydı… Anlattığım iki olayda da incelemeler doğru çıkabilirdi. Kartal’ın daha da şanslı olduğu görüntülere geçelim… Garip biçimde bizim çocukların ikili mücadeleden, temaslı oyundan uzak durduğunu gözlemledim. Göğüs göğüse, omuz omuza “nizami” çatışmaya girseler belki daha farklı ve etkili bir oyun söz konusu olabilirdi. Yine de haksızlık etmeyelim. Geçişlere dikkat ettiklerini, hatta en önemli fırsatlardan birini Immobile ve Muçi’nin atağından yakaladıklarını söyleyebilirim.


71’de Gedson Fernandes çıktı sahneye… Beşiktaş yarı sahasından Rafa Silva’nın gönderdiği topu, rakip oyuncunun ısrarlı takibine rağmen ayağına iple bağlamış gibi hiç kaybetmeden Lyon kalesine kadar indi. Perri’nin çıkışında ustaca bir vuruşla golünü çakıverdi. Şu Lyon maçları var ya… Beşiktaş’ın derdi olmuştur geçmişte. Ama dün Beşiktaş, Lyon’un derdi oldu… Eh, ne diyelim… Temiz rövanşı kutlayalım. Kaleci Ersin, Masuaku, Rafa Silva ve gecenin gayretli adamlarından Immobile ile Semih Kılıçsoy’u da kutluyoruz. Hatta hepsini! Ayırmadan, kantara vurmadan. Bravo Beşiktaş… Bravo Giovanni... Bu başarıyla Süper Lig’i de aydınlatacaksınız. Son söz: Gecenin mutluluğu TUSAŞ saldırısında şehit olan evlatlarımıza gelsin.


VASATIN ALTINDA YÖNETTİ - DENİZ ÇOBAN

Alman hakem Harm Osmers, performans olarak “vasatın altında” olarak değerlendirilecek bir maç yönetti. Faul ve kart hataları yaptı. 8 kez elini kart için cebine attı. Bazıları kendi hatalarına itiraz eden oyunculara gösterdiği kartlardı. 24’te Tolisso’yla golü bulan Fransız temsilcisinin golü ofsayt gerekçesi ile iptal edildi. VAR’ın çizdiği çizgiye bakınca iptal kararının doğruluğunu gördük.


BELLİ BELİRSİZ BİR TEMAS

27’de Lyon takımndan Lacazette, merkezden ceza sahasına topla ilerlerken, bir anda yerde kaldı. Alman hakem penaltı noktasını gönderdi. Neyse ki VAR müdahale ederek penaltıyı iptal ettirdi. VAR’ın tespitine göre Beşiktaş takımında Emirhan’ın rakibine teması ceza sahası dışındaydı. Aslında Emirhan’ın rakibine belli belirsiz bir teması vardı. Bence pozisyonda faul de yoktu.


MUCİZE DEĞİL BEŞİKTAŞ - ORHAN YILDIRIM

Avrupa’da istediğini alamayan Kartal, Lyon deplasmanında galibiyetle tanıştı. Fransız ekibinin özellikle ilk yarıda kurduğu baskı katı savunmamıza takıldı. Kaçan goller herkesi şaşırttı. Takım savunmasını öne çıkaran ekibimiz, Portekizli yıldızı ile Fransa’da 3 puana uçtu.


GİO BÖYLE İSTEDİ

Hollandalı çalıştırıcı ilk yarıda bindiği dalı kesti. Silva’yı kenara aldı. Mario içerde silik kaldı. Bu durum takımın dengesini alt üst etti, sadece savunmada kalabildiler. Hücuma çıkma gibi düşünceleri yok gibiydi. Orta alandaki teknik ekip hatası, bu devrede tel tel dökülen takım görüntüsü çıkardı ortaya.


VAR ETKİSİ

Lyon baskı kurdu. Beşiktaş’ın üstüne gitti. Alman hakemin verdiği bir gol ve penaltı VAR’dan döndü. Yerinde müdahale ile yanlıştan dönülmüş oldu. Kartal’ın maçta taraftar yasağı vardı. Ancak şans faktörü bu devrede hep yanındaydı.


GEDSON AFFETMEDİ

Fransız ekibi ikinci yarıya da baskı ile başladı. Sağlı sollu bindirmeler ile gol kovaladı. Bir türlü skor üretemedi. Bir topu da direkten döndü. Çıkmayan gol Lyon’da stres, Beşiktaş’ta ise güven yarattı. Bu durum kırılma anı oldu. Önce Immobile üst direğe takıldı. Silva boş kaleye bırakamadı. 71’de ise Silva’nın pasında Gedson uzak köşeden ağları gördü: 0-1. Lyon üst üste hamleler yaptı. Buna rağmen golle tanışamadı. Son bölümde Silva, karşı karşıya topu kaleciye nişanladı. Risk alan Lyon, tamamen savunma güvenliğini elden bıraktı. Top bir o kaleye, bir bu kaleye gidip geldi. Sinirler gerildi. Kazanan temsilcimiz oldu.