Bankada Döviz Hesabı Olanlar Hayrete Düştü: Merkez Bankası Yıllar Sonra İlk Kez Açıkladı

Piyasalara yönelik arka kapı müdahaleleri ile son yılların tartışmalı kurumu haline dönüşen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve gelen yeni ekonomi yönetimiyle birlikte kabuk değiştirme sürecine devam ediyor.

21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını tasfiye etme çabalarına devam eden Merkez Bankası, bir yandan bankaların müşterilerini TL mevduata yönlendirmeleri amacıyla yeni adımlar atarken, bir yandan da KKM'den çıkacak paranın yeniden döviz tevdiat hesaplarına yönelmesine engel olmaya çalışıyor.

DÖVİZ TUTAN BANKALARIN CANI YANACAK

Bu doğrultuda 30 Kasım tarihi itibarıyla Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile bankaların bulundurduğu yabancı para mevduata uygulanan ek zorunlu karşılık oranı %4'ten %8'e yükseltilmişti...

Alınan bu kararın uygulama talimatı geçtiğimiz hafta itibarıyla bankalara iletilirken, artık bankalar KKM'den çıkacak müşterilerin yeniden döviz tevdiat hesaplarına yönelmemesi için ek çaba harcamak zorunda kalacak. Bir yandan TL dönüşüm payı hedeflerini yakalayamamaları halinde TCMB tarafından yüklü para cezaları ile korkutulan bankalar, bir yandan da döviz hesaplarına yönelecek her yeni bakiye için yüzde 8 oranında zorunlu karşılık tutmak zorunda bırakılacak.

YILLAR SONRA İLK KEZ BU SEVİYELERE ÇIKARILDI

TCMB, döviz tevdiat hesapları için yüzde 8 oranındaki zorunlu karşılık payı ile bu alanda da son yıllarda görülen en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.



Bu durumun önüne geçmek amacıyla son haftalarda TL mevduat faizlerini giderek yukarı çeken finans kuruluşları, özellikle KKM'den TL mevduat faizine geçecek müşteriler için yüzde 57 seviyelerini aşan faiz teklifi sunuyor.