Balıkesir ve Kahramanmaraş’ta sağlık çalışanlarına şiddete tepki: Gri kodla, beyaz kodla ya da XRay cihazlarıyla sağlıkta şiddet önlenmez!

Balıkesir ve Kahramanmaraş'ta sağlık çalışanlarına şiddete tepki: Gri kodla, beyaz kodla ya da XRay cihazlarıyla sağlıkta şiddet önlenmez!

T24 Sağlık

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, dün Kahramanmaraş ve Balıkesir'de hastanede yaşanan silahlı saldırılara tepki göstererek, “Sağlıkta şiddeti önlemek adına yetkililerimiz maalesef samimi değildirler. Sağlıkta şiddeti önlemek için pansuman tedbirlerle, görsel tedbirlerle basının ya da kamuoyunun önüne çıkanları kesinlikle kabul etmiyoruz. Gri kodla, beyaz kodla ya da XRay cihazlarıyla sağlıkta şiddet önlenmez” dedi. 

Ahmet Doğruyol, dün Kahramanmaraş ve Balıkesir’deki hastanelerde yaşanan şiddet olaylarına ilişkin açıklama yaptı. Şiddet gösterenlere uygulanan cezaların caydırıcı olmadığını vurgulayan Doğruyol, şunları kaydetti:

“Sağlıkta şiddet hızla devam etmektedir. Dün akşam saatlerinde Kahramanmaraş ve Balıkesir ilimizden gelen haberler bizleri derinden üzmüştür. Kahramanmaraş ilimizdeki bir kadının pompalı tüfekle hastaneye saldırmış olması ve orada çalışanlarımızı tehdit etmesi, panik hali yaşatması, aynı şekilde Balıkesir ilimizde hasta yatağında yatan bir vatandaşa bir başkasının silahla gelip ateş edip gitmesi, sağlık kuruluşlarımızdaki güvenlik zafiyetini bir kez daha ortaya koymuştur.

Sağlıkta şiddeti önlemek adına yetkililerimiz, maalesef samimi değildirler. Sağlıkta şiddeti önlemek isteselerdi bugüne kadar onlarca kez sağlıklı şiddet önlenirdi. Sağlıkta şiddeti önlemek için pansuman tedbirlerle, görsel tedbirlerle, basının önüne çıkan ya da kamuoyunun önüne çıkanları kesinlikle kabul etmiyoruz. Gri kodla, beyaz kodla ya da XRay cihazlarıyla sağlıkta şiddet önlenmez. Şiddet etkili yasalarla ödenir. Etkili, caydırıcı olan cezalarla ödenir. Şiddeti önlemek için öncelikle ceza verilen insanların cezalarının hükmün geri bırakılması çerçevesinde değerlendirilmemesinde fayda vardır. Sağlıkta şiddet uygulayanların, acil hizmetler dışında kamu hizmetlerinden belli bir süre mahrum bırakılması gerekir ama maalesef bizim sağlık hizmetleri sunumumuz, vatandaş memnuniyeti üzerinden gitmiş olmasından dolayı sağlıkta şiddeti önlemekle ilgili yetkililerimizin bir derdinin olduğuna bizler inanmıyoruz. Ambulanslarımızın taksi-dolmuş gibi kullanması, aile hekimlerimizin, ilaç yazılan memurlar gibi görülmesi maalesef sağlıkta şiddeti her geçen gün körüklemektedir.”

Kahmanmaraş’ta dün pompalı tüfekle hastaneye giren kadın, sağlık çalışanlarını rehin almış, hastane güvenlik görevlileri ve polis ekipleri kadını etkisiz hale getirmişti.

Balıkesir'de ise Edremit Devlet Hastanesi'nin ortopedi servisinde tedavi gören bir hastaya dün akşam saatlerinde E.A. isimli saldırgan, yattığı yatakta tabancayla ateş edip kaçmıştı. Yaralanan vatandaşın hayati tehlikesi olduğu belirtilirken, ateş ederek kaçan E.A. güvenlik ekipleri tarafından yakalanmıştı. (ANKA)


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye