Balık tüketimi yüzde 28 azaltıyor! Beyin kimyasını etkiliyor…

Balık, yapılan araştırmalara göre saldırganlığı azaltan omega-3 yağ asitlerini içeriyor. Aynı zamanda omega-3'ün şizofreni ve kötü beslenme üzerindeki önleyici etkilerine ilişkin önceki varsayımları da doğruladı.

Pennsylvania Üniversitesi'ndeki (ABD) bilim insanları, omega-3 yağ asitlerinin beyin kimyasını etkileyebileceğini ortaya çıkardı. Çalışmalar için yaklaşık 4 bin katılımcının verileri incelendi. 

BALIK SALDIRGAN DAVRANIŞLARI YÜZDE 28 AZALTIYOR

Farklı yaş gruplarını, cinsiyetleri ve tıbbi tanıları içeren çalışmada balığın kısa vadede, omega-3 yağ asitleri sayesinde saldırgan davranışların yüzde 28'e kadar azaldığını gösterdi. 

Sonuçlar aynı zamanda omega-3'ün şizofreni ve kötü beslenme üzerindeki önleyici etkilerine ilişkin önceki varsayımları da doğruladı.


ARAŞTIRMACILAR DAHA AZ ŞİDDET İÇİN DAHA FAZLA OMEGA-3 ÇAĞRISINDA BULUNUYOR

Nörokriminolog olan araştırmanın başyazarı Adrian Raine, suç davranışını biyolojik açıdan inceledi. Raine; ''Saldırganlığı azaltmak için omega-3 takviyesine başlamanın zamanı geldi. İster topluluk, ister klinik, ister cezai adalet sistemi olsun." açıklaması yaptı.

Ayrıca saldırganlığın azaltılması hem reaktif saldırganlığı (bir provokasyona yanıt olarak) hem de proaktif saldırganlığı (önceden planlanmış davranış) içermektedir. Bu çalışmadan önce Omega-3'ün bu farklı saldırganlık türlerine yardımcı olup olamayacağı açık değildi.


OMEGA 3 HANGİ BESİNLERDE BULUNUYOR

Omega-3 yağ asitleri çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunur. Özellikle somon, uskumru, ringa balığı, sardalya ve alabalık gibi yağlı balıklarda.

Balık sevmiyorsanız tatsız balık yağı kapsülleri kullanabilirsiniz.

Diğer Omega-3 kaynakları şunları içerir:

Keten ve chia tohumları
Ceviz
kolza yağı
Yosun ve alg yağı