Baklavada büyük hile! Ispanak ya da bezelye değil, fıstık yerine en ucuzunu kullanmışlar

Tarım ve Orman Bakanlığı vatandaşlara duyuru yaparak, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürünlere ait bilgilerin internet üzerinden ilan edileceğini bildirdi, hile yapılan ürünler bir bir açıklanmaya başlandı. Türkiye'nin geleneksel lezzetlerinden baklavada da hile yapıldığı görüldü, genellikle Antep fıstığı izlenimi verilerek kullanılan bezelye ve ıspanak yerine bu sefer çekirdek kullanıldığı tespit edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen üreticileri bir bir yayınlıyor. İfşa edilen firmalara ise mevzuat çerçevesinde 146 bin 337 liradan 10 milyon 500 bin liraya kadar ceza kesiliyor. 

Kayıt dışı gıda işletmeleri hem maliyeti düşürmek hem de daha fazla para kazanmak için çeşitli hile ve tağşişe başvuruyor. Et, süt ürünlerinde kullanılan hilelerin ardından tatlı sektöründe de kullanılan bazı hile yöntemleri gündeme geldi. Özellikle kilolarca alınan baklavanın içeriğini değiştiren bu işletmeler, vatandaşın hem cebine hem sağlığına zarar veriyor. Pahalı olması sebebiyle baklavada Antep fıstığı kullanmak yerine daha ucuz ürünler kullanmaya çalışan işletmeler, hile için bezelye ve ıspanak gibi yeşil ürünlere fıstık izlenimi vererek kullanıyor. 

Son yapılan tespitlere göre bazı işletmelerde Antep fıstığı yerine ayçiçeği çekirdeği içi kullanıldığı ortaya çıktı. Çekirdek içi kullanarak hile yapan işletmeler lezzeti değiştirmek için  çekirdek içini bir süre kavurup kendi tadını gizliyor ve Antep fıstığı tadı vermeye çalışıyor.


ANTEP FISTIĞI YERİNE AY ÇEKİRDEĞİ KULLANMIŞLAR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan listeye göre Ankara'da bir pastane işletmesi olan Camuzoğlu Unlu Mamulleri adlı şirketin Antep fıstıklı baklavada ay çekirdeği içi kullandığı tespit edildi. Firmaya ait bilgiler bakanlığın taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürünlere ait bilgiler listesinde yayınlandı.


RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN GLİKOZ KOYUYORLAR

Bu hile yöntemini tüketicinin tadından anlamasının mümkün olmadığını anlatan Antalya, Burdur ve Isparta'da 16 şubesi bulunan baklavacı Hakan Öner, günde 1.5 ton baklava ürettiklerini belirtti. Glikozun da ürünün raf ömrünü uzatmak için kullanıldığını ifade eden Öner, "Ürüne hile karıştırsam, maliyetinden en az yüzde 50 kar ederim" dedi.