Bakanlık harekete geçti: Lüks yatı olanlar yandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden ancak buna uygun vergi ödemeyen mükellefleri yakından izlemeye aldı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla özellikle turizm bölgelerinde yapılan lüks harcamalar ve özel yat, tekne satışları mercek altına alındı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan elde edilen verilerle uluslararası bilgi değişimi sayesinde 2021-2023 yılları arasındaki 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışı incelendi.

Bu incelemeler sonucunda, 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit edildi. 15 bin kişi ve 1527 şirketin beyan edilen ve gerçek satış fiyatları arasında önemli farklılıklar bulunduğu belirlendi. Gelir İdaresi, bu mükelleflerin para transferlerini incelemeye aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını belirterek, haksız rekabet ve vergi kaybının önlenmesi amacıyla sektör bazlı denetimlerin yoğunlaştırılacağını açıkladı.