Bakan Yerlikaya, TUSAŞ’taki terör saldırısına ilişkin detayları paylaştı Açıklaması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketinin ( Tusaş ) Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesine yönelik terör saldırısına ilişkin, "Saldırıdan 14 dakika sonra olaya ilk müdahale 2 zırhlı araç ve 10 jandarmamız ...

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketinin ( Tusaş ) Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesine yönelik terör saldırısına ilişkin, "Saldırıdan 14 dakika sonra olaya ilk müdahale 2 zırhlı araç ve 10 jandarmamız tarafından yapılmaya başlıyor. Oraya en kısa süre içerisinde 730 emniyet ve jandarma birimi geliyor." dedi.

Yerlikaya, Bilkent Şehir Hastanesi'nde saldırıda yaralananları ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Terör saldırısında 5 kişinin şehit olduğunu, 22 kişinin yaralandığını ve yaralılardan 3'ünün aynı gün taburcu edildiğini anımsatan Yerlikaya, halihazırda toplam 6 hastanede tedavisi süren 19 kişiden 11'inin de taburcu edildiğini, 1 kişinin halen yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü belirtti.

Hastanede tedavi olanların moral ve durumlarının iyi olduğunu aktaran Yerlikaya, yaralanan 7 polis özel harekat mensubundan 5'nin taburcu edildiğini söyledi.

Yerlikaya, saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar dileyerek, yaralılara müdahale eden, olayın ilk anından itibaren büyük bir titizlikle, özenle, tedavi süreçlerine destek olan tüm sağlık çalışanlarına da teşekkür etti.

"Vücudunda yüklü miktarda plastik patlayıcı var"

Bakan Yerlikaya, açıklamasında, TUSAŞ'daki saldırıya ilişkin detaylar hakkında da bilgi verdi.

Bölücü terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırının saatinin 15.26 olduğunu, teröristlerin gasbedilen taksiyle söz konusu saatte TUSAŞ'ın nizamiyesine geldiğini ve araçtan bir kadın, bir erkek teröristin indiğini belirten Yerlikaya, "Sağa sola, masum, ellerinde hiçbir silah olmayan insanlara ateş açıyorlar. Hemen orada şehit olan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var." dedi.

Terör saldırısında şehit olan özel güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan'ın saldırıda yaralanmasına rağmen teröristlere karşı ateş açtığını belirten Yerlikaya, "Atakan Şahin kahramanımız, tabancasıyla karşısındakinin makineli tüfeği olmasına rağmen ateş ediyor. Kadın teröristi yaralıyor. 15.26'dan 4 dakika sonra yaralandığını görünce kadın terörist kendini patlatıyor. Vücudunda yüklü miktarda plastik patlayıcı var." ifadelerini kullandı.

"Kısa süre içerisinde 730 emniyet ve jandarma birimi geliyor"

Patlamadan 10 dakika sonra 2 zırhlı araçla jandarma özel harekat ekiplerinin bölgeye geldiği bilgisini veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Saldırıdan 14 dakika sonra olaya ilk müdahale 2 zırhlı araç ve 10 jandarmamız tarafından yapılmaya başlıyor. Süratle jandarmamız ve emniyetimiz, özellikle Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat Birimlerimiz oraya akın ediyor. Jandarma Genel Komutan Yardımcı'mız, Ankara Emniyet Müdürü'müz, Emniyet Genel Müdürü'müz, 2 Bakan Yardımcımız olmak üzere oraya en kısa süre içerisinde 730 emniyet ve jandarma birimi geliyor.

Başta İHA olmak üzere bu olayın olduğu yere, binanın etrafını tamamen çembere almak üzere havadan da unsurlarımız oraya gönderiliyor. 15.30'da kadın terörist yaralandı ve çıkamayacağını anlayınca kendini imha etti. Patlattıktan 10 dakika sonra jandarmamız geliyor. 12 dakika sonra, 15.52'de bir zırhlı araç, 'shortland' dediğimiz araç ve 17 polis özel harekat birimimiz. Erkek teröristin, kadın terörist kendini imha ettikten sonra o mekana en yakın olan yani nizamiyeye en yakın olan akademi binasına girdiğini bildikleri için ve orada çalışan personel olduğunu bildiği için hemen oraya geliyorlar. 15.52'de binanın dışı tamamen cam, turnikeler var. Tamamen cam olan bir yerde oraya korku salarak yani oraya büyük bir azametle girmemiz gerektiğine karar veriliyor."

"Hiçbir özel harekatımızda bir mermi yarası bile yok"

Olay yerine gelen zırhlı aracın hızlı bir şekilde turnike ve cama vurarak içeri girdiğini belirten Yerlikaya, çelik koruyucu kalkanlarla 17 özel harekat polisinin teröristin olduğu binaya girdiğini söyledi.

Panikleyen teröristin güvenlik güçlerinin üstüne 2 el bombası attığını, 2 polisin hafif şekilde yaralandığını ve teröristin yukarı katlara doğru kaçtığını belirten Yerlikaya, "Bizim arkadaşlarımız temkinli ama devamlı surette ona atış yapıyor. Yani orada çatışma başlıyor." diye konuştu.

İçeride herhangi bir şekilde rehine durumunun yaşanmadığının altını çizen Yerlikaya, içeriye girilmekte geç kalınsaydı böyle bir durumun yaşanabileceğine dikkati çekti.

Ekiplerin doğru kararla hızlı bir şekilde içeri girmesinin rehine durumunun yaşanmamasını sağladığını ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:

Yerlikaya, Jandarma Özel Harekat ekiplerinin 14 dakikada, idareci ve amirleriyle birlikte 730 personelin de 20 dakika içerisinde olay yerine geldiğinin altını çizdi.

"Benim milletimi, kamuoyunu lütfen yanıltmayın"

Bazı sosyal medya ve yayınlarda terörist sayılarına ilişkin farklı rakamların verildiğini anımsatan Yerlikaya, ilk andan itibaren edinilen bilgilerin kendileri tarafından ulaştırıldığını belirtti.

Olaya ilişkin yanlış bilgilerin ısrarla servis edildiğini ifade eden Yerlikaya, teröristlerin biri kadın ve biri erkek olmak üzere toplam 2 kişi olduğunun altını çizdi.

Yerlikaya, yetkili olanların dışındaki açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Yetkisiz olup da bilmeden açıklama yapanlara da diyoruz ki, benim milletimi, kamuoyunu lütfen yanıltmayın." dedi.

Operasyonda görev alan güvenlik güçlerini tebrik eden Yerlikaya, "Ben, İçişleri Bakanı'nız olarak jandarmamız, emniyetimiz, jandarma özel harekat ve polis özel harekatımızdaki buradaki cevvalliği, kahramanlığı gösteren tüm arkadaşlarımıza, aziz milletim adına kendilerini tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin." ifadelerini kullandı.

"Gri kategoride aranan o teröristi de etkisiz hale getirdik"

Kırmızı kategoride aranan PKK/KCK terör örgütü mensubu Faraşin-Bedran kod adlı Ramazan Aktaş'ın, Mardin'de düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildiğini sosyal medya hesabından açıkladığını anımsatan Yerlikaya, "Biz biliyorduk ki bir yardımcısı, beraberinde olan bir terörist daha var. Onunla da ilgili gelen bilgileri değerlendirdik ve bundan yaklaşık 3 saat önce gri kategoride aranan o teröristi de etkisiz hale getirdik, aldık. Birazdan arkadaşlarımız detaylarını paylaşacak." bilgisini verdi.

Terör örgütü PKK'ya yönelik sabah saatlerinde 31 ilde düzenlenen operasyonlarda 176 şüphelinin gözaltına alındığını hatırlatan Yerlikaya, şüphelilerin, sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edileceğini kaydetti.

Yerlikaya, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmanın sürdüğünü belirterek, soruşturmayla ilgili sürecin kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Savunma sanayi alanında çalışan herkese geçmiş olsun dileklerini ileten Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Dualarımız onlarla. Onlar bizim savunma sanayimizi, Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, 22 yılda yüzde 20'den yüzde 80'in üzerine çıkardılar. Bu yıl, 6,5 milyar doları aşan ihracat rakamına ulaştık. Başta bölücü, hain terör örgütü olmak üzere, bilinen bilinmeyen, bu tarihi başarıyı kim hazmetti, hazmetmedi umurumuzda değil. 'Büyük ve güçlü Türkiye' idealiyle bu yüzyılı, Türkiye Yüzyılı yapma kararlılığımız, Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde bu yürüyüşümüz, savunma sanayimiz başta olmak üzere tüm sektörlerimizde Allah'ın izniyle kararlılıkla devam edecek."

Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Yerlikaya, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelenin süreceğini vurguladı.

Kaynak: AA / Yusuf Soykan Bal - Güncel