Bakan Şimşek ABD’ye gidiyor! Yatırım bankaları ile kritik toplantı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, önümüzdeki hafta ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile bir araya geleceklerini, önemli yatırım bankaları ile kritik ve uzun bir toplantıya gireceklerini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir canlı yayında ekonomi gündemini değerlendirdi.

Bakan Şimşek, yakın dönemde Katar ile bir zirve yapılacağını belirtip yatırım fırsatlarına dikkat çekerek, "Yatırımcıların kaygıları azaldıkça büyük bir potansiyel var. 250'ye yakın önde gelen firma yöneticileri ile bir araya geldik." dedi.

ABD'de yatırım toplantıları

Önümüzdeki hafta ABD'ye gideceğini duyuran Şimşek, "Önemli bankalarla bir araya geleceğiz. IMF toplantıları marjında yatırım bankaları toplantılar yapıyor. Gideceğimiz G20 uzun bir toplantı olacak. ABD Hazine Bakanı ile görüşmemiz olacak. Çok taraflı uluslararası bankalarla bir araya geleceğiz." ifadelerini kullandı.

Cari açık

Cari açığın geçen sene mayısta çok yüksek olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, önemli bir eşikte olduklarını açıkladı. Belirlenen 284 ürüne krediyle dünyadan ve Türkiye'den yatırım çekmek istediklerini belirten Şimşek, 2030'a kadar 30 milyar dolarlık destek sağlanacağını belirtti. "Bunlar kalıcı olarak cari açığı aşağıya çekecek." diyen Şimşek, projeler hayata geçtikçe cari fazlanın bile yaşanacağını ifade etti.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Enflasyonla mücadele

"Temel mallarda yıllık enflasyon yüzde 28'e düştü. Hizmet enflasyonu düşmeye başladı ama dünyada katılık var. Kira artışındaki yüzde 25'lik üst limiti kaldırınca yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 120'ye yakın artış oldu. Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına güçlü tepki verecek. Enflasyon düşmeye başladıkça önümüzdeki dönem katılığı kıracağız. Enflasyonu düşürmek hiç kolay değil.

Deprem ve EYT gibi maliye politikasına sınırlayıcı unsurlar var buna rağmen enflasyonda düşüş başlamış. Enflasyonda düşüş fiyat artışının yavaşlaması demek. Bu programı uygulayacağız. Bu program sonuç veriyor."

Ayrıntılar geliyor...