Ayhan Bora Kaplan davası: Tutuklu sanık itirafçı olmak istedi
Ayhan Bora Kaplan davası: Tutuklu sanık itirafçı olmak istedi
T24 Haber Merkezi
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik 17'si tutuklu, 61 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında, tutuklu sanıklardan Sercan Keleş’in Mahkeme Başkanı’na ekim ayında "Her şeyi anlatmak istiyorum. Eğer suçum varsa cezamı çekmek ve etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyorum. Ben ve ailem için koruma tedbirlerinin alınmasını istiyorum" şeklinde mektup gönderdiği öğrenildi. Ancak Keleş, mahkemede kendisine "Etkin pişmanlık kapsamında beyanda bulunacak mısın? Anlatacakların var mı?" diye sorulması üzerine "Hayır yok" yanıtını verdi.
Ankara 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde 17’si tutuklu toplam 61 kişinin yargılandığı Ayhan Bora Kaplan (ABK) suç örgütü davasının duruşması, sanık ve sanık avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarıyla devam etti.
Duruşmada konuşan sanık Ersoy Yahya, gizli tanık Ü5’in ‘duydum’ şeklindeki ifadeleri nedeniyle burada olduğu iddiasında bulunarak, "Ü5’in dört satırı hiç araştırılmadan iddianameye konuyor da Ü5’in ifadesini çekmesi niye dikkate alınmıyor? Keşke bu mekanların sahibi olmasaydım; başıma gelmeyen kalmadı. Dükkan aldı diye ceza alan kişi olarak belki de tarihe geçeceğim. Emniyetin ‘Bora Kaplan’ın mekanları’ algısından kurtulamadım" dedi.
"Biz geçmişte suça karısmış olabiliriz. Sütten çıkmış ak kaşık değiliz; ama..."
Ankara’da yedi yıl önce şüpheli şekilde yüksekten düşerek hayatını kaybeden Mahfuz Tatar’ı öldürdüğü iddia edilen Semih Arslan’ın Ayhan Bora Kaplan’ın talimatıyla öldürülmesinden sorumlu tutulan tutuklu sanıklardan eski avukat Mahmut Gökhan Çanga da tüm raporlardan Arslan’ın intihar ettiğinin anlaşıldığını öne sürdü. Sanık Çanga, gözaltı sürecinde Savcının, Komiser Ufuk Gültekin’e WhatsApp’tan yazdığı, "Bilirkişi, ‘intihar olasılığı düşük’ derse tutuklama kolaylaşır" şeklindeki mesaja dikkati çekerek, "Ne tesadüf; bilirkişi de 24 saat sonra ‘intihar olasılığı düşük’ raporu veriyor" dedi.
Semih Arslan’ın ölümünden sorumlu tutulan diğer sanık Sercan Keleş de savunmasında, "Arkadaşımı öldürmekle suçlanıyorum. İşlemediğim bir suçtan ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorum. Biz geçmişte suça karısmış olabiliriz. Sütten çıkmış ak kaşık değiliz ama işlemediğimiz bir suçtan yargılanıyoruz'' diye konuştu.
"Ben ve ailem için koruma tedbirlerinin alınmasını istiyorum"
Savunmasını tamamlayan Keleş’e Mahkeme Başkanı, cezaevinden iki dilekçe ve bir de mektup gönderdiğini bildirerek, “21 Ekim’de gönderdiğin dilekçede ‘Duruşmada kendimi rahat hissetmiyorum. Beni huzura kabul edip dinleyin ve etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyorum.’ demişsin. 31 Ekim’deki dilekçede ise huzura çağrılmadığını belirtip yalan ve iftira kapsamında hazırlanmış bir dosyadan yargılandığını yazmışsın. Geçen hafta 11 Kasım’daki duruşmadan sonra postadan gelen bir mektubun vardı. Bu sefer mektubun, duruşma gününe kadar dosyaya girmemesini istemişsin. Şimdi okuyor ve dosyaya koyuyorum. Mektubunda, ‘Her şeyi anlatmak istiyorum. Eğer suçum varsa cezamı çekmek ve etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyorum. İkinci dilekçeyi aileme yapılan baskılar nedeniyle yazdım. O dikkate alınmasın. Bu insanlarla gidip gelmek ve aynı nezarethaneye konmak istemiyorum. Ben ve ailem için koruma tedbirlerinin alınmasını istiyorum.’ demişsin. Etkin pişmanlık kapsamında beyanda bulunacak mısın? Anlatacakların var mı?” diye sordu. Bunun üzerine Keleş de 'Hayır yok' yanıtını verdi.
"Eğer yöneticiysem bu örgüte de bana da yazıklar olsun"
Keleş’in ardından savunma yapan sanık Fethi Koyuncu, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Koyuncu şu savunmayı yaptı:
“Hakkımda tek bir delil yok. Tüm suçlamalardan örgüt yöneticisi olduğum için sorumlu tutuluyorum. Ben mekanların önünde valelik yaptım. Nasıl yöneticiyim ki sabaha kadar araba çekiyorum, o mekanların sahipleri de benim üyem oluyor. Ben nasıl örgüt yöneticisiyim? Yöneticilik böyle bir şeyse bütün çeteler boşa yatıyor. Ben daha bir avukatın parasını ödeyemiyorum, nasıl yöneticiyim? Eğer yöneticiysem bu örgüte de bana da yazıklar olsun."
Koyuncu savunmasını yaptıktan sonra Ayhan Bora Kaplan, Mahkeme Başkanı’ndan süre isteyerek, “80 klasör var. Bu arada MASAK davam görüldü. Savunmamı yetiştirmem imkansız. Mahkeme ne kadar süre verirse o kadar süre hazırlanırım. Ek süre istiyorum” dedi.
Mahkeme Başkanı, dört sanık avukatının daha savunmasını aldıktan sonra duruşmaya yarın devam etmek üzere sonlandırdı.
T24'ün Ayhan Bora Kaplan dosyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve 5 örgüt yöneticisi hakkında ''suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kasten adam öldürme'', ''nitelikli kasten adam öldürme'', 'kasten yaralama'', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''nitelikli yağma'', ''eziyet', ''suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''suç üstlenme'' ve ''suçluyu kayırma'' suçlarından 1'i ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi. ASUMAN ARANCA'NIN HABERLERİ Ayhan Bora Kaplan davası sümen altı edilen soruşturmalardan açıldı: Dosyalar delillere rağmen kapatılmış, takipsizlik kararından sonra fezleke gelmiş Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni detaylar: Geliri 1 milyon, arabası 40 milyon TL Ayhan Bora Kaplan dosyasına İyi Partili isim de girdi Ayhan Bora Kaplan’ın yakın adamlarından Tansel Aktan tutuklandı Ayhan Bora Kaplan’a cinayet soruşturması: “Mahfuz Tatar cinayeti” dosyası yeniden açıldı, 13 kişi gözaltında Meral Akşener’in iddia ettiği otel, Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesinden mi çıktı? Ayhan Bora Kaplan ve eski polis müdürlerinden şikâyetçi olan kişinin arabası kurşunlandı: “Asayiş müdürüne 30 bin dolar teslim ettim” Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Firari Barış Kurt, saklandığı yerde yakalandı Ayhan Bora Kaplan iddianamesinde yok yok: 61 kişiye "silahlı suç örgütü, öldürme, yaralama, eziyet, yağma, şantaj, rüşvet" suçlaması! Ayhan Bora Kaplan davası sümen altı edilen soruşturmalardan açıldı: Dosyalar delillere rağmen kapatılmış, takipsizlik kararından sonra fezleke gelmiş Kaplan davası | Dişleri sökülen Erkan Doğan’ın eski patronu Barış Kurt, AKP Ankara İl Başkan Yardımcılığı yapmış Ayhan Bora Kaplan’dan “kara para aklama” savunması: Mal varlığımdaki artışın sebebi enflasyondur Ayhan Bora Kaplan’ın savunması: “Emniyette bana Süleyman Soylu’yu sordular, Etçi Umut’un ortağı ben değil, Cumhurbaşkanı Yardımcısıydı” Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik iddialar nedeniyle 3 emniyet görevlisine soruşturma Ankara Emniyeti’nde açığa alınan polislerin evlerinde arama başlatıldı Ayhan Bora Kaplan soruşturmasını yürütürken tutuklanan 6’sı polis 11 kişiye dava: Ana dosya ayrıldı, görev suçlarına dava açıldı Ayhan Bora Kaplan dosyasında ismi geçen kişiye “infaz”: Evinin önünde silahlı saldırıya uğradı, katil İran uyruklu çıktı Ayhan Bora Kaplan “itirafçı olmak istiyorum” diyen sanığı tehdit etti, mahkemenin dinlemediği sanık beyanını değiştirdi Gözler İçişleri Bakanlığı’nda: Eski Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz hakkında “Ayhan Bora Kaplan” dosyası hazırlandı
|