Avrupalılar toplu taşımayı tercih ediyor

Avrupa'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, büyük şehirlerde yaşayan her beş Avrupalıdan dördü toplu taşımayı kullanıyor.

Yeni bir araştırma, toplu taşımanın Avrupa'da birçok kişi tarafından en çok tercih edilen ulaşım yolu olduğunu ortaya koydu.

Euronews'in haberine göre  Paris, Berlin, Madrid, Stockholm ve Varşova'dan 2.500'den fazla kişinin katıldığı ankette Paris, sakinlerinin yüzde 86'sıyla toplu taşımayı en çok tercih eden şehir oldu. Buna karşılık, Varşova ve Madrid'de yaşayanların yarısından fazlası otomobil kullanmaya devam ediyor.

Özellikle Varşova’da toplu taşıma duraklarının erişilebilirliği, otomobil tercihlerini etkileyen faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Fransız Toplu Taşıma ve Demiryolu Taşımacılığı Birliği Başkanı ve Keolis Grubu CEO'su Marie-Ange Debon, Euronews Next'e yaptığı açıklamada, anket sonuçlarının sahadaki gözlemleriyle uyumlu olduğunu belirtti. Debon, "Sürücüler, yeterli bir imkanı olduğunda toplu taşıma araçlarını kullanmak için arabalarını terk ediyor" dedi.

Şehirler arasında ortalama olarak, ankete katılanların yüzde 36'sı 15 dakikadan daha kısa mesafeler için otomobil kullanmayı tercih ediyor.

Debon, “Ulaşım, sera gazı emisyonlarının yüzde 30'unu oluşturuyor ve bunun yalnızca yüzde 1'ini toplu taşıma sağlıyor” dedi.

Uzmanlar, kırsal alanlarda otomobil kullanımının yaygın kalacağını, ancak bu kullanımı azaltacak yöntemlerin mevcut olduğunu kabul ediyor.

Debon, talep üzerine ulaşım, araç paylaşımı ve elektrikli otobüs yolları gibi sistemleri örnek gösterdi. Ayrıca, seyahat seçeneklerini birleştirmenin önemine dikkat çekerek, “Bir bölgeyi ulaşım altyapısıyla donatmazsanız, o bölgeyi geliştiremezsiniz” ifadelerini kullandı.