Atina hegamonyasını bitiren kulüp! İşte Galatasaray’ın rakibi PAOK hakkında bilinmesi gerekenler


Selanik kentinin 34 yıllık hasretine son vererek şampiyonluk kupasını kuzeye getiren Razvan Lucescu, Atina hegemonyasını sonlandırarak babası Mircea Lucescu’dan emaneti olan başarı madalyasını komşuda gururla taşımayı sürdürüyor.


PAOK’un başında 5 yıllık aradan sonra bir kez daha ipi göğüsleyen Lucescu, pozitif futbol oynayan ve tıpkı temsilcimiz Galatasaray gibi önde presle topu kazanıp, rakibini hataya zorlayarak hızlı geçiş hücumlarıyla sonuca gitmeyi misyon edinen bir oyun yapısına sahip. Geçtiğimiz sezon Avrupa Konferans Ligi’nde Dinamo Zagreb’i 5-1’le geçtikleri karşılaşma, Yunan ekibinin potansiyelini ve neler yapabileceğini en somut biçimde gösteren örneklerin başında.


HEDEF MERKEZİ KİLİTLEMEK OLABİLİR

PAOK’ta bu sezon savunmanın merkezindeki iki önemli ismin takımdan ayrılması, Lucescu’nun kalabalık pres metodunu da etkiledi. Koulierakis’ten bayrağı devralan Kedziora, PAOK tandeminin en kritik ismi olsa da Panathinaikos’un onları yönlendirmeli bir oyuna zorlayarak merkezdeki istasyon oyuncusu olan Schwab’a da birebir baskı uygulayıp pas kanallarını tıkaması, topun hücum bölgesine ulaşmasını engelleyip PAOK’u ön alanda ciddi manada deaktif kılmıştı. Temsilcimizde de oyunun merkezinde görev alacak olan Mertens-Sara-Torreira üçlüsü de benzer bir görevi üstlenebilir.


DERİN BOŞLUKLARA KARŞI HIZLI KONTRATAK

Taison, Zivkovic, Konstantelias ve Tissoudali gibi önde presin öncüleriyle tatlı sert bir futbol oynayan PAOK, fizik kalite yönünden ikili mücadelelerde yeterince baskın değil ve hatta Galatasaray’a göre daha yumuşak bir merkezleri var. Ancak top havalandığında, özellikle duran toplarda şansları artabiliyor. Zivkovic zaman zaman ceza sahasına çok sert servisler yapabiliyor. Baba Rahman ve Jonny Otto gibi ofansa desteğe giden bek oyuncuları, arka taraflarında yaklaşık 40-50 metrelik derin boşluklar oluşturabilir. Barış Alper Yılmaz ve Yunus Akgün gibi hızlı kontratak silahlarımızla tam olarak bu alanları hedeflemeliyiz.


KONSTANTELİAS'A DİKKAT

Giannis Konstantelias, Lucescu’nun bu maçtaki en kilit oyuncusu olabilir. Genelde rakip savunma arasında kendini kaybettiren ve teknik kalitesini de oyun zekasıyla birleştirerek kendisini boş pozisyona atarak rakip kalenin önünde şans bulan Giannis, dikkat etmemiz gereken isimlerin başında. Geçtiğimiz hafta sonu Galatasaray maçı düşünülerek Volos karşısında onu ilk 11’de kullanmayan Lucescu, genç yıldızına az da olsa süre vermişti.


LUCESCU'NUN KİLİT OYUNCUSU

Giannis, Lucescu’nun bu maçtaki en kilit oyuncusu olabilir. Genelde rakip savunma arasında kendini kaybettiren ve teknik kalitesini de oyun zekasıyla birleştirerek kendisini boş pozisyona atarak rakip kalenin önünde şans bulan Giannis, dikkat etmemiz gereken isimlerin başında. Geçtiğimiz hafta sonu Galatasaray maçı düşünülerek Volos karşısında onu ilk 11’de kullanmayan Lucescu, genç yıldızına az da olsa süre vermişti.


KOTARSKİ'NİN GÖZÜ LİVAKOVİC'İN YERİNDE

Geçtiğimiz hafta sonunda Volos maçında penaltı kurtaran Kotarski de, çok büyük bir kaleci olabileceğinin sinyallerini veriyor. Hırvatistan Milli Takımı’ndaki selefi olan Fenerbahçe kalecisi Dominik Livakovic’in tahtına da göz dikmiş durumda. Yaşından büyük bir özgüvene sahip olan genç file bekçisi, son haftalarda bir hayli formda olsa da bu maçta karşısında 100 milyon avro değerindeki dünya yıldızı Victor Osimhen olacak.


25 YILLIK DOSTLUK

2 Eylül 1999 yılında Galatasaray ve PAOK, 17 Ağustos depremzedeleri yararına bir hazırlık maçı yapmıştı. Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek ve Yunan arama kurtarma ekiplerine bir teşekkür mahiyetinde organize edilen o karşılaşma, aynı zamanda iki kulübün 25 yıla dayanan bir dostluğunun da başlangıcıydı. Umarız bu dostluk görüntülerinin hala daha sıcaklığını koruduğu bir futbol ortamı yaşarız.