AŞURE GÜNÜ TARİHİ 2024 | Aşure günü gecesi ne vakit, ayın kaçında? – Muharrem ayının 10. günü yarın mı, bugün mü?

Her yl Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü idrak edilir. Hicri Takvim'e nazaran yılın birinci ayı olan Aşure Günü rahmetin, birlik ve beraberliğin sembolüdür, birebir vakitte yardımlaşma temaları ön plana çıkar. Pekala bu yıl Aşure Günü ne vakit, ayın kaçında? Muharrem ayının 10. günü yarın mı, bugün mü? İşte cevabı...

AŞURE GÜNÜ NE VAKİT 2024? | İslamiyet'in temel aldığı Hicri takvimde yılın birinci ayı olan Muharrem ayında idrak edilen Aşure Günü için heyecanlı bekleyiş başladı. Komşular ortasındaki paylaşma ve dayanışma hislerini güçlendiren Aşure Günü birebir vakitte dini açıdan da değerli bir yere sahiptir. Pekala Aşure günü gecesi ne vakit, ayın kaçında? Muharrem ayının 10. günü yarın mı, bugün mü? Ayrıntılar haberimizde...

2024 AŞURE GÜNÜ MUHARREM AYININ KAÇI, NE VAKİT BAŞLIYOR, BİTİYOR?

İslam inancına nazaran, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında kıymetli hadiselerin yaşandığı, rahmet, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek. Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü, bu yıl 16 Temmuz 2024 Salı gününe denk geliyor.

HİCRİ YILBAŞI NE VAKİT?

Bu yıl hicri yılbaşı, 7 Temmuz 2024 Pazar gününe denk geliyor. Muharrem ayı, 7 Temmuz 2024 Pazar günü idrak edilecek.

AŞURE GÜNÜNÜN DEĞERİ NEDİR?

Nuh'un Gemisi: İslam inancına nazaran, Aşure Günü, Nuh Peygamber'in gemisinin tufandan sonra karaya oturduğu gündür. Gemide kalan yiyeceklerin karıştırılmasıyla birinci aşurenin yapıldığına inanılır.

Musa Peygamber ve Kızıldeniz: Aşure Günü, Musa Peygamber'in Firavun'un zulmünden kaçarken Kızıldeniz'in yarılması ve İsrailoğulları'nın kurtuluşu olarak da anılır.

Kerbela Olayı: Şii Müslümanlar için Aşure Günü, bilhassa Hüseyin bin Ali'nin Kerbela Savaşı'nda şehit edilmesiyle ilişkilidir. Bu olay, Şii inancında büyük bir yas günü olarak kabul edilir ve bu nedenle Aşure Günü'nde çeşitli matem merasimleri düzenlenir.

Aşure Günü'nün en bilinen geleneklerinden biri, "aşure" ismi verilen tatlının yapılması ve dağıtılmasıdır. Aşure, buğday, nohut, fasulye, kuru meyveler ve çeşitli baharatlarla yapılan bir tatlıdır. Müslümanlar ortasında dayanışma ve paylaşma hissini güçlendiren bu gelenek, komşulara, arkadaşlara ve gereksinim sahiplerine aşure dağıtmayı içerir.

AŞURE GÜNÜNDE ORUÇ TUTULUR MU?

"Muharrem" hürmet edilen manasındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve rahmetinin bolluğuna işarettir.

Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da kimi âlimlere nazaran sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Çünkü Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine'ye gelince, musevilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve "Bu gün niye oruç tutuyorsunuz?" diye sormuştu.

"Bu, güzel bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil'i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu." dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) "Ben Mûsâ'ya sizden daha layığım (yakınım)." buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128). Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden öteki hadisleri de vardır. Bir hadiste, "Âşûrâ günü orucunun evvelki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim." (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Diğer bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek "Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) musevilere muhalefet için sonraki sene âşûrâ orucunu Muharrem'in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu yahut onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha yanlışsız olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).