AŞURE GÜNÜ NE VAKİT 2023? | Aşure Günü Muharrem ayının kaçı? Ne vakit başlıyor, bitiyor?

Hicri takvime nazaran yılın birinci ayı olan Muharrem ayında eda edilen aşure gününe sayılı günler kaldı. Peygamber Efendimiz'in 'Allah'ın ay dediği, güzellik, rahmet ve bolluğun simgesi Muharrem ayının gelişiyle aşure günü, tarihi merak edilirken arama motorlarında araştırılan 'Aşure günü ne vakit 2023? Aşure ayı ne vakit başlıyor, bitiyor?' sorularının yanıtını haberimizde derledik.

AŞURE GÜNÜ NE VAKİT 2023? | İslamiyet'te kullanılan Hicri takvime nazaran yılın birinci ayı olan Muharrem ayı, hürmet edilen manasındadır. Bu ayın tüm İslam alemine, bolluk ve rahmet getireceğine inanılmakla birlikte yılın birinci ayı olmasının yanı sıra aşure gününü de kapsadığından Muharrem ayının kıymeti büyüktür. Pekala Aşure günü ne vakit 2023? Aşure ayı ne vakit başlıyor, bitiyor? İşte ayrıntılar...

AŞURE GÜNÜ MUHARREM AYININ KAÇI, NE VAKİT BAŞLIYOR, BİTİYOR?

İslam inancına nazaran, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında kıymetli hadiselerin yaşandığı, rahmet, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek. Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü, bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜNDE ARUÇ TUTULUR MU?

"Muharrem" hürmet edilen manasındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve rahmetinin bolluğuna işarettir.

Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da birtakım âlimlere nazaran sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Çünkü Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine'ye gelince, musevilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve "Bu gün niye oruç tutuyorsunuz?" diye sormuştu.

"Bu, güzel bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil'i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu." dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) "Ben Mûsâ'ya sizden daha layığım (yakınım)." buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128). Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden öteki hadisleri de vardır. Bir hadiste, "Âşûrâ günü orucunun evvelki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim." (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Öbür bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek "Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) musevilere muhalefet için sonraki sene âşûrâ orucunu Muharrem'in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu yahut onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha yanlışsız olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).