Asgari ücret zammında endişe veren tahminler

Asgari ücret zammında geri sayım başladı. Yıl sonu enflasyon tahminleri nedeniyle işçiler, en az yüzde 40 oranında zam bekliyor. Ancak, son dönemde asgari ücretlileri endişelendiren bir gelişme yaşandı. Son tahminlere göre, 2025 yılı asgari ücreti milyonları hayal kırıklığına uğratabilir.

Yeni yıla sayılı günler kala asgari ücret zammı yeniden gündeme geldi. Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dört toplantı yaptıktan sonra nihai kararını açıklayacak.

ENFLASYON ORANLARI VE ASGARİ ÜCRET ZAMMI BEKLENTİLERİ

Asgari ücret zammında enflasyon oranları büyük önem taşıyor. Ekonomi yönetimi, Türkiye'nin üç yıllık yol haritası olan Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyon hedefini belirtti. OVP'ye göre, 2024 sonunda enflasyonun yüzde 41,5 olması bekleniyor.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Temmuz ayında ara zam alamayan asgari ücretlilerin alım gücü enflasyon nedeniyle düştü. Bu yüzden, milyonlarca çalışan asgari ücret zammında alt sınırın en az yüzde 40 olmasını bekliyor. Hatta, bu oranın daha da yükseltilmesini isteyenler de var.

DÜŞÜK ZAM ORANI ENDİŞESİ

Milyonlar en az yüzde 40 zam beklerken, asgari ücretle ilgili işçileri endişelendiren yeni bir gelişme yaşandı. Asgari ücrete yapılacak zammın enflasyonu tetiklemesinden endişe duyuluyor, bu da milyonların beklentilerini karşılamayabilir.

Özellikle son dönemde ekonomistler, asgari ücret zammı için yüzde 25-30'luk bir artıştan bahsediyor. Uluslararası kuruluşlardan da benzer tahminler gelmeye başladı. Deutsche Bank, dün yaptığı açıklamada, asgari ücretin yüzde 25-30 oranında artmasını beklediklerini belirtti.

YÜZDE 25-30 ZAM BEKLENTİSİ VE ASGARİ ÜCRET RAKAMLARI

Alman bankası, yeni yılda asgari ücretin yüzde 25-30 arasında artacağını öngörüyor. Eğer zam yüzde 25 oranında gerçekleşirse, net asgari ücret 21 bin 252 lira, yüzde 30 oranında olursa 22 bin 102 lira olacak.