As Plastik’te grev sırasında işten çıkarmalar devam ediyor: Mücadelemize devam edeceğiz!

"Hukukun bizi haklı bulacağını bilse bile 'Cezası neyse, parası neyse öderim' diyerek yasadışılığa ve emek düşmanlığına devam ediyor"

T24 Haber Merkezi

As Plastik'te işçilerin grevi devam ederken, işveren greve katılan dört işçiyi daha Kod-45 gerekçesiyle işten çıkardı. Petrol-İş İşyeri Temsilcisi Savaş Çakmak, işverenin hukuksuz eylemlerine karşı mücadelenin süreceğini belirtti.

İstanbul Hadımköy'deki As Plastik fabrikasında işçilerin başlattığı grevde 19. gün geride kaldı. İşveren, greve katılan işçilerden 4'ünü daha işten çıkardı. Bu çıkarmalar, "işverene veya işçiye sataşma, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde etkisi altında gelme" gibi gerekçeleri içeren Kod-45 ile gerçekleştirildi. İşçiler, işten çıkarıldıklarını fabrika önündeki grev sırasında aldıkları mesajla öğrendi. Daha önce Petrol-İş Sendikası'nda örgütlenen işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine direnişe başlamıştı. Direniş sürecinde 10 öncü işçiyi işten çıkaran işveren, grev devam ederken yasadışı işçi çıkarmalara devam ediyor. Alınan bilgilere göre, patron 4 işçiyi daha işten çıkarmayı planlıyor.


Birgün'ün aktardığına göre, Petrol-İş İşyeri Temsilcisi Savaş Çakmak, direnişlerine ne olursa olsun devam edeceklerini belirterek, "19 gündür aynı kararlılıkla grevdeyiz. İşten çıkarma haberlerine rağmen grevimiz tam katılımla, firesiz sürüyor" dedi.

Çakmak, son işten çıkarılanların yasadışı grev kırıcılığını engellemeye çalışan işçiler olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Grev kırıcılara geçit vermeyeceğimizi söylemiştik. 'Fabrikada grevi kırmaya yönelik her adıma engel olacağız' dedik. Bu arkadaşlarımız da bu nedenle işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların artacağı da söyleniyor."

Daha önce de fabrikada işçilerin hırsızlık, ahlaksızlık ve işten kaçınma gibi gerekçeleri içeren Kod-46 ve Kod-49 ile işten çıkarıldığını hatırlatan Çakmak, "Bu kez gerekçe olarak Kod-45'i kullanmışlar. İşveren hukuktan çekinmiyor. Hukukun bizi haklı bulacağını bilse bile 'Cezası neyse, parası neyse öderim' diyerek yasadışılığa ve emek düşmanlığına devam ediyor. Para cezası onu durdurmuyor. Biz de taleplerimiz kabul edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.


"Rumca bilmeseler de Yunanistan'a gönderildiler"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'